Ny lov skal bremse nådesløse elselskaber

Elselskaber viser ingen nåde overfor udsatte familier, der ikke kan betale elregningen. Strømmen bliver slukket. Det har betydet dødsfald i udlandet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv når det er bidende koldt, tøver elselskaberne ikke med at lukke for strømmen til kunder, der ikke kan betale deres
elregning. Det fortæller DR Sjælland.

Det fik Eva og Michael Tranders i Mørkøv på Nordvestsjælland at mærke denne vinter. På grund af en ændret jobsituation mistede familien nogle tusind kroner i lønindtægt, og de kom derfor bagud med betalingen af elregningen.

Så en dag bankede en mand fra elselskabet SEAS-NVE på døren.

- Jeg fortalte, at der var børn i huset, men det var han ligeglad med. Og så lukkede han for strømmen, fortæller Eva
Tranders. 

Den vestsjællandske familie er blot én af mange, skriver DR Sjælland.

Klima- og Energiministeriet har indhentet tal fra de danske elselskaber, og de viser, at selskaberne lukker for strømmen til snesevis af kunder hver eneste dag. Og antallet af tilfælde er på vej op: Sidste år var stigningen på knap 50% i forhold til 2007.

I retningslinjerne for de danske elselskaber står, at hvis der er børn i husstanden, skal selskaberne kontakte kommunen, før de tager strømmen. Men det skete ikke, da SEAS-NVE lukkede for strømmen hos familien Tranders, og

SF's kommunalordfører Flemming Bonne fremsætter nu et forslag til en ny lov. Loven skal stramme op på elselskabernes forpligtelser, når de vælger at trække stikket.

- Jeg vil ikke afvise, at det i nogle tilfælde kan være okay at bruge det som sanktion. Men når vi taler om småbørnsfamilier eller svage enlige, må vi kræve, at elselskaberne har en meldepligt til de sociale myndigheder. Ellers virker vores sociale sikkerhedsnet jo ikke, siger Flemming Bonne.

At gruppen af svage enlige borgere også nævnes i beslutningsforslaget, hænger bl.a. sammen med en aktuel sag fra
Norge. Elselskabet Hafslund lukkede for strømmen - og dermed varmen - til en ældre mand, der ikke havde betalt sin elregning. Senere blev manden fundet død i sin lejlighed, frosset ihjel.

På baggrund af sagen tog Hafslund sine procedurer op til revision. Derimod ser de danske elselskabers organisation, Dansk Energi, ingen grund til at ændre på deres praksis med at lukke for
strømmen. 

- Man kan faktisk klare sig uden strøm meget længe. Det er kun et problem, hvis man har elvarme eller oliefyr, siger Ib Larsen, kontorchef i Dansk Energi.


Nyhedsoverblik