Ny lov: Over 100 har søgt om at ændre køn på papiret

Siden begyndelsen af september har det været muligt at få et juridisk kønsskifte uden at lade sig operere, og det har flere end 100 søgt om at få lov til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

123 personer har søgt om at få lov til at skifte køn, siden det 1. september blev muligt at foretage et såkaldt juridisk kønsskifte. Det oplyser cpr-kontoret til Kristeligt Dagblad.

Ved et juridisk kønsskifte kan en person søge om at få tildelt et personnummer, der matcher det køn, personen oplever sig som, og en af de første, der har fået nyt cpr-nummer, er transkønnede Cecllia Mundt fra Ringsted. Hun er født som mand, men føler sig som kvinde.

- Jeg kan næsten ikke være i min egen krop af glæde, lød det i sidste uge, da TV ØST talte med hende om det nye personnummer. 

Forventer flere ansøgninger

Det er noget nemmere end før 1. september, hvor en kvinde, der for eksempel følte sig som en mand, skulle have en underlivsoperation for at ændre kønsstatus.

Cpr-kontoret oplyser, at de fleste ansøgninger om juridisk kønsskifte kom umiddelbart efter, at det blev muligt at søge om det ved indgangen til september, og at kontoret forventer flere ansøgninger de kommende dage.

Bekymret over tallene

De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti stemte imod juridisk kønsskifte, og Mai Mercado, sundhedsordfører for De Konservative, er overrasket over, at cpr-kontoret har fået 123 ansøgninger på de få dage, der er gået, siden det blev tilladt.

- Det er et meget højt tal, for det er meget få, der fik foretaget et kønsskifte inden. Jeg kan være bekymret for, om vi i virkeligheden svigter en gruppe mennesker, fordi processen går for hurtigt. Derudover er juridisk kønsskifte med til at udviske kønnene, og jeg synes, at vi skal være stolte af vores køn, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Vigtig anerkendelse

Hos LGBT, Landsforeningen for Bøsser, Lesbiske, Biseksuelle og Transpersoner, jubler man derimod over at have fået et gammelt ønske opfyldt. Det siger Vibe Grevsen, LGBT's talsperson for transpersoner og transpolitisk arbejde.

- Det betyder rigtig meget at blive anerkendt af samfundet, for den man er. Transkønnede har tidligere oplevet mange forviklinger på grund af deres kønsudtryk, og måden de levede på i forhold til deres juridiske status, siger hun til Ritzau.

Beskyldt for fusk

Som eksempel fortæller hun, at hun har oplevet henvendelser fra transkønnede, der er blevet beskyldt for at have lånt bøger på en anden persons sundhedskort eller har haft vanskeligheder, når de har været i kontakt med skadestuen.

12 af Det Etiske Råds 17 medlemmer bakker i hovedtræk op om juridisk kønsskifte, fordi transpersoner dermed vil kunne ændre køn uden at skulle gennemgå et "omfattende" og "irreversibelt" fysisk indgreb.

De behøver altså ikke længere få ændret underlivet, men kan nøjes med at få ændret de kønsbestemte tal i personnummeret.

/ritzau/


Nyhedsoverblik