¨

Ny kampagne skal få bilisterne til at huske at tænde baglygterne

Politiet gennemfører i denne uge færdselskontrol ved skolevejene i regionen. Foto: Martin Stilling - TV ØST

Slukkede baglygter kan skabe farlige situationer i trafikken. En ny kampagne skal få bilister til at tænde de røde lygter, når det er mørkt.

Når man bevæger sig ud i trafikken, kan man risikere at møde biler, som kører rundt uden lys i baglygterne, når det for eksempel er mørkt eller tåget.

Seks ud af ti danskere siger, at det har de oplevet. Og heraf siger 13 procent, at de har været involveret i en kritisk situation og for eksempel måtte bremse hårdt op eller undvige, da en anden bil ikke havde lys i baglygterne.

Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik i 2019.

Det vil transportministeren, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik nu gøre noget ved med en ny kampagne.

- Det er afgørende, at vi kan færdes sikkert i trafikken. Derfor ser jeg også med stor alvor på, at så mange bilister ikke har lys i baglygterne, fortæller transportminister Benny Engelbrecht.

Ikke alle biler har automatisk lygtetænding

Det er til fare for bilisten og ikke mindst for de mange trafikanter, som bliver mødt med det i trafikken.

Transportminister Benny Engelbrecht (S)

Reglerne for typegodkendelse af biler er løbende blevet ændret. Da kravet om automatisk lygtetænding er af nyere dato, er ikke alle biler udstyret med baglygter, der tænder automatisk. Nogle bilister kan derfor uforvarende komme til at køre rundt uden lys bagpå, fordi de glemmer eller ikke ved, at de skal tænde baglygterne på netop den bil, de kører i.

- Det er til fare for bilisten og ikke mindst for de mange trafikanter, som bliver mødt med det i trafikken. Det er derfor meget positivt, at Rådet for Sikker Trafik nu gør en ekstra indsats for at sætte fokus på problemet, og jeg håber, at alle bilister vil tjekke deres lys, inden vintermørket for alvor rammer os, fortæller transportminister Benny Engelbrecht (S).

Gode råd

Hvis du har en bil, hvor baglygterne ikke tænder automatisk:

 • Undersøg, om det er muligt at få omkodet bilen, så baglygterne altid tænder, når du starter bilen - eller gør det til en vane altid at tænde nærlyset, når du starter bilen
   

Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne:

 • Tænd nærlyset, så er der også lys i baglygterne.  
   

Hvis du ser en bil uden lys bagpå – og det er mørkt eller usigtbart:

 • Blink en gang med det lange lys for at gøre føreren opmærksom på at tænde baglygterne.

Hvornår skal baglygterne være tændt?

I den nye kampagnevideo fra Transport- og Boligministeriet, Rådet for Sikker Trafik og Færdselsstyrelsen, bliver bilisterne mindet om, hvornår de skal tænde lyset, og hvordan de kan være sikre på, at der er korrekt lys foran og bagpå bilen.

Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, om baglygterne tænder automatisk på bilen

Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik

- Det er vigtigt, at man sætter sig ind i, om baglygterne tænder automatisk på bilen, eller om man selv skal tænde dem manuelt. Hvis du vil være helt sikker på, at der er lys i baglygterne, så tænd for nærlyset, siger Mogens Kjærgaard Møller, administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Hvad siger loven?

I Danmark skal man køre med nærlys eller kørelys foran på bilen hele døgnet. I lygtetændingstiden skal baglygterne også være tændt.

​​​​​Hvad er lygtetændingstiden?

 • Lygtetændingstiden er fra solen går ned til solen står op, samt når sigtbarheden er nedsat, fx når det regner, sner eller er tåget. Når man kører i en tunnel, skal der også være lys på bilen.
   
 • Det er ikke ulovligt at køre med slukkede baglygter, når det er lyst. Men ligeså snart solen går ned, eller sigtbarheden er nedsat, skal baglygterne være tændt.
   
 • Det koster 1000 kr. i bøde, hvis man glemmer at tænde baglygterne i lygtetændingstiden, eller hvis man har lygtefejl på bilen.
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App