Ny garanti til kræftpatienter

Kræft- og hjertepatienter risikerer at dø, fordi ingen har overblik over deres behandling. Det skal en ny ordning med forløbskoordinatorer forhindre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være slut med, at kræft- og hjertepatienter oplever unødig ventetid, koks i informationen, komplikationer og i værste fald dør, fordi ingen har et samlet overblik over deres behandling.

Det mener regeringen og Dansk Folkeparti, som netop har indgået en aftale om en ny garanti til kræftpatienter, skriver berlingske.dk

Aftalen garanterer alle kræftpatienter samt hjertepatienter med livstruende sygdomme ret til en såkaldt forløbskoordinator, der skal sikre, at der er styr på patientens behandling gennem de langstrakte sygdomsforløb, der ofte går på tværs af både afdelinger og sygehuse.

- Vi håber, det kan bidrage til at sikre patienterne et bedre flow gennem behandlingen fra start til slut, siger sundhedsminister Bertel Haarder (V) til berlingske.dk.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, har presset på for at få forløbskoordinatorerne indført ved lov, siden Berlingske Tidende i begyndelsen af året i en række artikler beskrev, hvordan mindst 10 patienter døde, fordi der manglede personer med overblik over deres behandlingsforløb.

- Vi kan se, at behandlingsforløbene glider meget bedre de steder i landet, hvor der allerede er indført forløbskoordinatorer. Derfor vil vi nu give alle kræftpatienter og alvorligt syge hjertepatienter ret til en forløbskoordinator, siger Liselott Blixt.

Forløbskoordinatorerne forventes indført inden sommerferien, og beslutningen vækker begejstring hos både Patientforeningen og foreningen Danske Patienter, der begge kalder det manglende overblik for "sygehusenes største problem".

Også Danske Regioner tager godt imod initiativet, så længe regionerne selv kan være med til at sætte rammerne for ordningen.

/ritzau/