Nummerplader er guf for kriminelle

Hvis du har oplevet, at din bil pludselig mangler en nummerplade, så er du langt fra den eneste. Antallet af nummerpladetyverier er steget markant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En bil gasser op og kører ud fra tankstationen Q8 i Slagelse i høj fart. Det oplever Inger Keuter Olsen flere gange om ugen.

- Det er noget svineri, at mange gør det, siger Inger Keuter Olsen. Hun er forretningschef på servicestationen - eller på godt dansk tankstationen - Q8 i Slagelse.

Det er blevet populært at stjæle nummerplader, så man for eksempel kan stjæle benzin.

- For fjorten år siden skete det højst en gang hvert halve år. I dag sker det mellem to og ti gange om ugen, fortæller Inger Keuter Olsen.

En, to, tre. Det tager kun få sekunder at stjæle en nummerplade.

- Det virker som om, at det er lidt for nemt at stjæle nummerplader, siger Carsten Andersen, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Ifølge tal fra Rigspolitiet er antallet af nummerplade-tyverier eksploderet på fem år - fra godt 5.800 anmeldelser i 2005 til over 17.600 anmeldelser sidste år. Altså mere end en tredobling.

- Vi må sige, at der bliver stjålet temmelig mange nummerplader, siger Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Bensin-tyvene er ofte to - en der tanker og en, der holder foden tæt på speederen.

- Et typisk eksempel er, at ham, der tanker, har en hue eller kasket på. Ham, der kører bilen, har næsten bilen i fuld fart, inden ham den anden er færdig med at tanke. Så løber ham, der tankede, hen og kaster sig ind i bilen og, så kører de afsted i fuld fart, forklarer Inger Keuter Olsen.

De falske nummerplader bliver brugt af mange kriminelle.

- Hvis kriminelle vil begå indbrud i deres egen bil, så stjæler de lige et par nummerplader . Så kan de begå indbrud, uden at man lige med det samme kan finde ud af, hvem de er, siger Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Benzinstationerne er trætte af de mange tyverier. Derfor indfører man mange steder betaling før tankning - det vil sige, at man ikke vil kunne tanke uden kreditkort. Hvis man har kontanter, skal man ind i butikken først og købe for for eksempel 200 kroner benzin. Inger Olsens Q8 i Slagelse vil også snart blive lavet om.

- Så har jeg ro i maven igen, og det får mine ansatte også, siger Inger Keuter Olsen.

Det koster 1.180 kroner at få et sæt nye nummerplader. Hvis man kun mister den ene, kan man slippe med 590 kroner.