¨

Nu jagter politiet bilister med nyt våben i hele landet

Foto: TV ØST

Politiets nye kameraer kan aflæse nummerplader, der af en eller anden grund er interessante for politiet.

Et nyt og tilsyneladende temmelig effektivt våben i kampen mod kriminelle er nu bredt ud over hele landet.

Det drejer sig om de såkaldt automatiske nummerpladelæsere. Foreløbigt er 48 patruljevogne blevet udstyret med teknologien, hvor et kamera aflæser nummerplader på forbipasserende biler.

 - Det er et værktøj, der vil hjælpe os på flere fronter. Dels bliver det nemmere at lave en intelligent grænsekontrol, hvor vi kan følge de biler, som vi eksempelvis sætter i forbindelse med omrejsende kriminalitet.

Det er et værktøj, der vil hjælpe os på flere fronter

Michael Kjeldgaard, Rigspolitiets

- Og dels får vi fjernet en række af de biler, der ikke hører hjemme ude på vejene, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Rigspolitiets nationale efterforskningscenter i en pressemeddelelse.

Opsat over 100 stationære kameraer

I maj blev teknologien sat i drift i en række politikredse i hovedstadsområdet, og nu er den så blevet spredt til resten af landet.

 Ud over de 48 patruljevogne er der opsat over 100 stationære kameraer på 24 forskellige positioner rundt om i landet. Det er primært i de grænsenære områder og ved større trafikknudepunkter.

- Der vil altid være nogle børnesygdomme, når man ruller et nyt system ud. Men helt overordnet set er vi tilfredse med, hvordan det er gået med at få systemet på plads, siger Michael Kjeldgaard.

Dels bliver det nemmere at lave en intelligent grænsekontrol, hvor vi kan følge de biler, som vi eksempelvis sætter i forbindelse med omrejsende kriminalitet

Michael Kjeldgaard, Rigspolitiets

Det er ikke oplyst, hvor mange nummerplader de nye skannere har aflæst.

Afslørede flere end 114.000 biler

Tilbage i juni kunne man dog allerede konstatere en mærkbar effekt. Efter mindre end en måned med teknologien havde kameraerne afsløret flere end 114.000 biler, der var interessante for politiet.

Af de 114.000 var de 47.458 nummerplader interessante, fordi de var efterlyst som tabt eller stjålet. 28.037 bilister blev afsløret bag rattet, selv om de var frakendt førerretten, og 23.526 kørte rundt uden forsikring.

Teknologien har dog også vist sig effektiv i langt mere alvorlige sager. Eksempelvis er kameraerne blevet brugt i efterforskningen af et drabsforsøg, oplyser Rigspolitiet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App