Nu hæves hastighedsgrænsen på vejene - her må du snart køre hurtigere

Hastigheden på en lokal omfartsvej bliver i dag hævet. Det sker efter finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der sker noget helt særligt på Slagelse Omfartsvej i dag.

Som den første blandt flere veje bliver hastighedsgrænsen tirsdag nemlig hævet fra 80 kilometer i timen til 90 kilometer i timen på et stykke af omfartsvejen.

Det sker efter finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, hvor partierne besluttede at hæve hastigheden på en række udvalgte veje og motorveje, og Slagelse Omfartsvej er den første strækning, hvor bilisterne får lov til at køre hurtigere.

quote Det gavner ikke blot den enkelte bilist, men hele samfundet, når man kan komme hurtigere frem uden at sætte sikkerheden over styr

Ole Birk Olesen (LA), transport-, bygnings- og boligminister

- Jeg er glad for, at bilisterne nu får glæde af den politiske aftale, regeringen indgik med Dansk Folkeparti om at hæve hastighedsgrænserne på flere af de danske lande- og motorveje, hvor det er trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt. Det gavner ikke blot den enkelte bilist, men hele samfundet, når man kan komme hurtigere frem uden at sætte sikkerheden over styr, udtaler transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i en pressemeddelelse.

Om et par uger hæves hastigheden på den første motorvejsstrækning, der er omfattet af samme politiske aftale. Det bliver et stykke af E45 Østjyske Motorvej ved Vejle, hvor det fra den 26. oktober vil være tilladt at køre 120 kilometer i timen.

Nye vejskilte dukker snart op

Der går heller ikke lang tid, før bilisterne ifølge Vejdirektoratet vil møde de nye hastighedsskilte i trafikken. 

- I de seneste måneder har vi arbejdet på at opgradere strækningerne rent trafiksikkerhedsmæssigt, så de er klar til de højere hastighedsgrænser, og nu er vi ved at være færdige med arbejdet, siger afdelingsleder Ivar Sande fra Vejdirektoratet og tilføjer:

- I den kommende tid sætter vi de nye hastighedstavler op, og så må trafikanterne officielt køre hurtigere på de to strækninger.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her hæves hastigheden til 90 kilometer i timen.
Her hæves hastigheden til 90 kilometer i timen.

I alt besluttede regeringen og Dansk Folkeparti at hæve hastighedsgrænserne på 150 kilometer landevej og 31 kilometer motorvej. Dette er fordelt på fire motorvejsstrækninger og 17 steder på landevejsnettet. 

Hastighedsgrænserne på disse strækninger vil blive hævet i den kommende tid i takt med, at Vejdirektoratet har gennemført det nødvendige løft af trafiksikkerheden. 

 - Vi arbejder så hurtigt som muligt på at udføre den politiske beslutning om at hæve hastighedsgrænsen på de udvalgte strækninger, men samtidig er det også vigtigt for os, at trafiksikkerheden følger med, siger Ivar Sande. 

Fjerner beplantning og andre farlige genstande

For landevejenes vedkommende drejer de trafiksikkerhedsmæssige hovedindsatser sig ifølge Vejdirektoratet om etablering af rumleriller både i vejmidte og ved kantlinje, bedre plads til cyklisterne, overhalingsforbud, nedsættelser af hastigheden ved større kryds samt opsættelse af autoværn.

quote Vi arbejder så hurtigt som muligt på at udføre den politiske beslutning om at hæve hastighedsgrænsen på de udvalgte strækninger

Ivar Sande, afdelingsleder ved Vejdirektoratet

Enkelte steder skal der også fjernes beplantning og andre påkørselsfarlige genstande, som står inden for den nye, udvidede sikkerhedszone.   

Derudover vil Vejdirektoratet ved afslutningen af strækningerne opsætte en særlig hastighedstavle, der informerer trafikanterne om, at de skal sætte farten ned til 80 kilometer i timen igen, ligesom der etableres en særlig afmærkning på kørebanen, der skal sikre trafikanternes opmærksomhed.   

Rumleriller på vej til motorvejene

På motorvejene vil Vejdirektoratet etablere hastighedstavler og rumleriller mod midterrabatten, ligesom der bliver opsat påkørselsdæmpere på eksisterende autoværn og forlænge autoværn, hvor det vurderes nødvendigt i forhold til en udvidelse af vejens sikkerhedszone fra 9 til 10 meter.

Artiklen fortsætter under billedet.

Vejdirektoratet har fundet frem til, at i alt cirka 70 km motorvej kan opgraderes\ntil den generelle hastighedsbegrænsning på 130 kilometer i timen.
Vejdirektoratet har fundet frem til, at i alt cirka 70 km motorvej kan opgraderes\ntil den generelle hastighedsbegrænsning på 130 kilometer i timen. Foto: Vejdirektoratet

Enkelte steder skal der også fjernes beplantning, der står inden for den nye, udvidede sikkerhedszone.   

Vejdirektoratet forventer, at hastighedsgrænsen på motorvejene vil være hævet til 120 kilometer i timen på alle udvalgte strækninger til november i år.    

Den højere hastighedsgrænse på 90 kilometer i timen på alle de udvalgte landeveje forventes at være gennemført i 2020.