Nonbo: Politifolk skal ud af fotovognene

Civile borgere skal passe politiets fotovogne, så betjente kan overgå til andre opgaver lyder det fra Venstres Karsten Nonbo efter et svar fra justitsministeren

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ikke noget i loven, der forhindrer, at civile borgere kan sidde i politiets fotovogne. Det slår justitsministeren fast i et svar til Venstres Karsten Nonbo, der har stillet spørgsmål om emnet.

Fra 1. februar blev antallet af fotovogne på vejene firedoblet, og det betød, at politiet skulle afsætte flere folk til at varetage arbejdet i vognene. Det fik Karsten Nonbo til at udtrykke sin bekymring om, at erfarne politifolk skulle bruge deres tid i vognene, og at de ekstra fotovogne ville dræne politistyrken.

To til tre uger at uddanne civile

Ifølge et andet svar fra justitsministeren vil det kun tage to til tre uger at uddanne almindelige borgere til at sidde i fotovognene, og det får Nonbo til at øjne en mulighed for at sætte civile borgere til at blitze fartsynderne.

- Det siger jo helt klart, at vi skal have politifolkene ud af fotovognene. Når andre kan lære at betjene fotovognene på to til tre uger, så er det galimatias at bruge politifolk, som har brugt tre til fire års uddannelse på at kunne så meget andet. Vi mangler dem til efterforskning, terrorvagt og almindelig patruljering. Der er oparbejdet en stor overarbejdspukkel, som skal afspadseres. Her kan frigøres 100 politifolk i løbet af en måned, skriver han til TV ØST.

Bare om at komme i gang

I Midt- og Vestjyllands Politi er der allerede søsat et forsøg med at lade civile måle fart, og projektet ventes afsluttet i slutningen af 2016, men det, mener Karsten Nonbo, er alt for længe at vente på at udbrede forsøget.

- Det er for passivt, omstændeligt og unødvendigt. Det er også statistisk en for lille gruppe (cirka fem vogne), til man kan sige noget generelt. Politiets forbundsformand, Claus Oxfeldt, har vist sagt, at han er imod, idet han ”finder det for farligt for ikke-politiuddannede at skulle bemande en sådan vogn, idet de kan møde aggressive bilister”. Det kalder jeg ”fagforeningspolitik, når det er overgearet”. Jeg mener, at det er værre for p-vagter at møde aggressive borgere, og p-vagterne kan ikke bare låse døren og ringe efter politiet, som man kan i vognene. Jeg synes, at det her er ret interessant, og det ”ligger på den flade” at komme i gang, skriver han i sin mail til TV ØST.


Nyhedsoverblik