Nonbo: Glidende udskiftning af styrken

Centralforeningen af Stampersonel ønsker ligesom Venstre en glidende udskiftning af styrken. SF står fast på et halvt års udsendelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Venstres forsvarsordfører, Karsten Nonbo, foreslår, at nye soldater i Afghanistan samarbejder med erfarne kolleger, som har været tre måneder på missionen. Så kan erfarne soldater sikre en glidende overgang i styrken, så styrken ikke skal begynde forfra hvert halve år.

Karsten Nonbo vil overveje at udstationere officerer og ansvarlige for civilt-militært samarbejde længere end et halvt år. Samtidig kan de menige soldater blandt styrkens godt 650 mand indsættes glidende, foreslår han.

- Man kunne overveje at opdele det, så man sender soldaterne ud af to omgange med tre måneders interval. Så har halvdelen været derude i mindst tre måneder. Så bliver den ene halvdel derude og opererer sammen med det nye hold, mens de andre tager hjem, siger Karsten Nonbo.

Danske soldater fastholdes bedre i forsvaret, hvis de udsendes kortere end et halvt år af gangen. Desuden skal nøglepersoner kunne være udsendt længere. Det siger Jesper K. Hansen, som er formand for Centralforeningen af Stampersonel som reaktion på forslaget fra oberst Frank Lissner, der lige er vendt hjem fra Afghanistan som leder af hold syv.

Obersten vil ikke udskifte hele styrken på godt 650 mand hvert halve år.

- Men selv om man lader folk blive længere i missionen - for eksempel et år - så står man stadig i samme situation, når hele holdet skiftes ud. Derfor vil jeg i stedet foreslå en skæv rotation, så hele holdet ikke udskiftes samtidig. Rotationen vil især være en fordel for nøglepersonerne, altså ledelse og hos CIMIC, civilt-militært samarbejde, siger Jesper K. Hansen.

SF står udenfor Afghanistan-strategien. Partiets forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, opfordrer til at slå koldt vandt i blodet. Et halvt års udsendelse er den optimale periode for soldaterne ifølge Forsvarskommissionen, selv om nøglepersoner som officerer kan udsendes længere, mener han.

- Jeg regner med, at diskussionen også kommer op i kredsen af partier bag forsvarsforliget. Man skal lige klappe hesten. Det nytter ikke, at man skal sætte himmel og jord i bevægelse, hver gang en chef som Frank Lissner kommer hjem, siger Holger K. Nielsen.