Nej til alkohol

Holbæk-rektor forbyder nu sine elever at drikke alkohol på studieture. Sundhedsstyrelsen er begejstrede, men eleverne er i oprør. Flere har besluttet helt at boykotte turen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I mandags stemte rektor på Stenhus Gymnasium dørklokker i 2.g-klasserne. Her fortalte han eleverne, at deres studietur i foråret bliver uden alkohol.

- Mange voksne har rigtig svært ved at sætte grænser for de unge, når det gælder alkohol. Selvom de egentlig gerne vil. Og som leder af en ungdomsuddannelse med 1100 unge mennesker, så mener jeg det er vigtigt at sende nogle helt klare signaler om, hvornår alkohol er acceptabelt, og hvornår det ikke er. Og jeg mener ikke, at eleverne skal drikke alkohol på en faglig studietur, siger Per Farbøl, rektor på Stenhus Gymnasium i Holbæk.

Men det er flere af hans elever lodret uenige i.

- Jeg er rigtig skuffet over forbuddet. Jeg har hørt så meget godt om at være på studietur fra de andre elever som har været af sted. Især om hvordan de har hygget sig om aftenen, fortæller Amalie Rothman fra 2.c.

- En rigtig stor del af det at være af sted på studietur, handler om at lære hinanden og lærerne at kende om aftenen. Det er helt ude i hampen, at vi ikke må sidde på en pub og hygge os med et par øl, siger klassekammeraten Andreas Steen Madsen.

Elever: det er umyndiggørelse
Som flere af sine klassekammerater er Andreas Steen Madsen over 18 år. Og han mener derfor ikke, at rektor har ret til at bestemme om eleverne drikker alkohol når dagens program på studieturen er overstået.

- Det er en umyndiggørelse af kraftig kraftig grad. Man er myndig, når man er 18 år. Man må stemme og tage lån i banken og jeg synes ikke det kan være rigtigt, at skolen kan bestemme om vi må drikke en øl om aftenen på vores studietur.

 

- Skolens regler gælder for alle - uanset alder. Også for lærerne. Det er skolen, der har ansvaret for eleverne, fra vi tager af sted til vi kommer hjem, og derfor mener jeg også, det er rimeligt, at det er skolens ledelse, der sætter reglerne, siger rektor Per Farbøl.

TV2 ØST har talt med samtlige 13 gymnasier i regionen. Holbæk-rektoren er den eneste, der har indført totalforbud mod alkohol på studieture. Sundhedsstyrelsens eksperter er begejstrede for initiativet og opfordrer de andre rektorer til at gøre det samme.

- Danske unge har europarekord i druk. Hvis vi vil dén rekord til livs, så er vi nødt til, som voksne, at sende nogle klare signaler, om at det ikke er forventeligt, at de unge drikker så meget som de gør. En studietur er faglig, her drikker man ikke, siger Kit Broholm, som er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Blandt europarekordholderne i druk er utilfredsheden over alkoholforbuddet så stor, at flere af eleverne fra 2.c har besluttet at studieturen til Edinburgh bliver uden dem:

 

- Man skal ikke bare se til, når man mener, at noget er uretfærdigt. Selvfølgelig er det rigtig ærgerligt, at hele klassen ikke kommer af sted sammen, men jeg synes det er nødvendigt, at vi viser vores utilfredshed, siger Andreas Steen Madsen.

<p>Som det første gymnasium i regionen forbyder Stenhus Gymnasium i Holbæk nu deres elever at drikke alkohol på studieturene.

LÆS SUNDHEDSSTYRELSENS RÅD TIL ELEVER OM GODE ALKOHOLVANER

http://www.sst.dk/publ/Publ2006/CFF/Alkohol_gymnasiet/Rusmidler_elever.pdf

LÆS SUNDHEDSSTYRELSENS RÅD TIL FORÆLDRE OM GODE ALKOHOLVANER

http://www.sst.dk/publ/Publ2006/CFF/Alkohol_gymnasiet/Rusmidler_foraeldre.pdf

 

LÆS SUNDHEDSSTYRELSENS RÅD TIL LÆRERE OG REKTORER OM GODE ALKOHOLVANER

http://www.sst.dk/publ/Publ2006/CFF/Alkohol_gymnasiet/Rusmidler_ledelse.pdf


Nyhedsoverblik