Naturfredningsforening bakker op om nogle af kystbyggerierne

Danmarks Naturfredningsforening er stærk modstander af, at et flertal i Folketinget har godkendt byggeprojekter tæt på de danske kyster. Men i to ud af de tre projekter, der er godkendt her i landsdelen, bakker de lokale afdelinger faktisk op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et besøgscenter ved Stevns Klint, et vandland på Møn og strandhytter ved Knuthenborg Safaripark er alle tre projekter her i landsdelen, der fredag blev fritaget fra kystbeskyttelsesreglerne.

Det betyder, at de kan bygges inden for strandbeskyttelseslinjen, som ellers siger, at der skal være mindst 300 meter fra strandkanten og ind til bygningen.

Beskyttelse eller benyttelse

- Jeg er splittet omkring det her, fortæller formanden for Danmarks Naturfredningsforening Stevns, Michael Kruse med henvisning til det besøgscenter, som Stevns Kommune nu har fået lov til at få opført ud til Stevns Klint ved Boesdal.

- Jeg synes, det er en god idé at formidle klinten med et besøsgscenter, men jeg synes også, vi skal beskytte naturen, og så havner vi i den klassiske problemstilling mellem at beskytte og benytte, siger formanden.

Besøgscenter tæt på klinten

Alt i alt mener han dog, det giver god mening at lægge et besøgscenter tæt på det, det skal formidle: naturen ved og historien om Stevns Klint.

- Det dér med at man kan stige ud og stå i det område, der bliver formidlet (på centret, red.), det er helt rigtigt. Så det skal ligge her ved klinten, ingen tvivl om det.

Et kommende vandland på Møn er også blevet fritaget fra kystbeskyttelsesreglerne - og her får projektet også opbakning fra DN.

- Lige præcis i Stege skal projektet ligge i et industrikvarter i allerede eksisterende bygninger, som det vil være ærgerligt, hvis man ikke kan bruge, siger Martin Vestergård, som er formand for Danmarks Naturfredningsforening Vordingborg.

DN: Nej tak til strandhytter

Anderledes ser det ud på Lolland, hvor Knuthenborg Safaripark har fået grønt lys til at bygge strandhytter helt ned til vandet.

Her er den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening vrede over planerne om strandhytter.

- Nu bor vi jo på Lolland og kan se over på Femern, hvor der gennem mange år er blevet bygget helt ned til vandet, og det ser jo ikke kønt ud, siger Gunvor Thorsen, som er næstformand i DN Lolland.

Alle tre lokalformænd er i det hele taget meget skuffede over, at politikerne på Christiansborg bare sådan uden videre har fritaget ti byggeprojekter fra kystbeskyttelsesreglerne.

- Nogle af projekterne i de andre kommuner er jeg rystet over. De har intet med formidling af naturen eller kysten at gøre. Det er decideret ren hotelvirksomhed og kunne sagtens ligge lidt længere inde i landet, siger Michael Kruse fra DN Stevns.

Han mener slet ikke, det er den slags Danmark skal slå sig op på for at tiltrække flere turister, som politikerne ønsker.

- Turisterne kommer jo til Danmark for at opleve vores kyster - ikke for at opleve et hotel. Hvis vi skal konkurrere på, hvem, der har de bedste hoteller, så tror jeg, der er andre her i verden, der er bedre til det, end vi er.

Læs mere om de ti udvalgte projekter her:

- Ringkøbing-Skjern Kommune, Søndervig Feriepark: Projektet består af 500 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på ca. 750 mio. kr. – 1 mia. kr. Det forventes endvidere, at projektet vil give en årlig stigning på op mod 620.000 udenlandske overnatninger.

- Vordingborg Kommune, Aquapark Møn: Projektet er et ferie- og oplevelsescenter baseret på vand, natur/outdoor og industrikulturmiljø samt en ferieboligbebyggelse på op til 500 enheder på den gamle sukkerfabrik. Projektet vil indebære en anlægsinvestering på ca.1,3 mia. kr. Det forventes, at projektet vil tiltrække 13.000 ugegæster til de nye ferieboliger samt 75.000 dagsgæster.

- Sønderborg Kommune, Nordals Ferieresort: 2 hoteller, op til 400 ferieboliger, 2 campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter, stisystemer mm. Beregninger peger på, at Nordals Ferieresort vil kunne tiltrække 560.000 gæster om året, som primært vil komme fra Tyskland. Projektet forventes at indebære en anlægsinvestering på cirka 1,3 mia. kr. til etablering af ferieresortet.

- Lolland Kommune, Safari Lodge Knuthenborg: Projektet omfatter etablering af op til 200 tematiserede overnatningsenheder og dertilhørende konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark lige midt i naturen i simple rammer. Det forventes, at projektet vil have ca. 40-50.000 årlige overnatninger.    

- Stevns Kommune, Besøgscenter v. Stevns Klint: Projektet omfatter etablering af et besøgscenter om Stevns Klint (UNESCO Verdensarv). Endvidere omhandler projektet omlægning af parkeringsplads, etablering af nye faciliteter til formidling, naturlegeplads, stier, nye trapper, styrkelse af udsigtspunkter og landgangsbro. Det forventes, at det ny besøgscenter vil tiltrække op mod 50.000 turister på årsbasis.

- Varde Kommune, Blåvand Strandpark: Projektet omfatter wellness faciliteter og 50 luksusferielejligheder, restaurant, småbutikker, klubhuse samt en naturpromenade med oplevelseslommer mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand. Projektet forventes at skabe en årlig omsætning på ca. 25 mio. kr.

- Hjørring Kommune, Løkken Klithotel: Projektet omfatter erstatning af et nedslidt hotel med et nyt hotel med 34 værelser, konferencefaciliteter og restaurant samt 14 satellitværelser, wellness center, plankestier og udsigtsplatform i klitterne; 10 nye badehuse på stranden samt omdannelse af byens vandtårn og redningshus til henholdsvis udsigtstårn og til brug for pop-up arrangementer.  Projektet vil have en samlet investering på ca. 25 mio. kr.

- Svendborg Kommune, Øhavscenter Christiansminde: Projektet omfatter en ny bygning med plads til undervisning, cafe, ophold, vandsport, promenade, gennemgående cykelsti, støttefaciliteter for friluftsliv og vandsport osv. samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet.  Det forventes, at projektet på årsbasis vil skabe 10.000 ekstra overnatninger og øge antallet af udenlandske overnatninger og dagturister. Det forventes at give et turismeskabt vækstforbrug i Svendborg og omkringliggende kommuner på op til 15 - 17 mio. kr. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på vandet flyttes ind på land og den offentlige adgang til kysten sikres.

- Gribskov Kommune, New Nordic Coast: Projektet omfatter etablering af nyt strandhotel samt strandmole med havbad, en forlængelse og forstærkning af eksisterende havnemoler, bredere sandstrande, anlæg af badebro med flydende sauna samt et aktivitetsområde. Det forventes, at projektet vil tiltrække 30-40.000 flere gæster om året til området. Det vil være et krav i forsøgstilladelsen, at projektet tilpasses det eksisterende landskab ved, at en planlagt bygning på havet udgår.

- Norddjurs Kommune, Strandliv Fjellerup: Projektet omfatter etablering af fire konkrete nedslag og sammenbindende forbindelse her i mellem på Fjellerup Strands 2,5 km kyststrækning. Nedslagene har bl.a. fokus på leg, læring og sport mv. Projektet endelige udformning vil blive til i en designproces. Projektet vil gøre Fjellerup Strand til en endnu mere attraktiv destination for udenlandske og danske turister.


Nyhedsoverblik