Næstved: Cigaretterne koster Maj-Britt og Allan dyrt

30.000 om året bruger Allan og Maj-Britt på cigaretter. Men det er en lille udgift i forhold til de helbredsproblemer, som cigaretterne er med til at gøre værre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rygestoppet er centralt

Allan har røget i 50 år og Maj-Britt i 42 år, men nu skal det være slut. Begyndende sukkersyge og tegn på hjerteproblemer har fået lægerne til at give Maj-Britt følgende valg: En ballonudvidelse eller et rygestop.

Da Maj-Britt og Allan samtidig er flyttet og har besluttet sig for kun at ryge udendørs, så var valget pludselig ikke så svært.

Som Maj-Britt med et stort grin konstaterede:

- Jeg bliver nødt til at stoppe inden vinter, det bliver alt for koldt at ryge udenfor!

Udover rygestoppet vil Maj-Britt og Allan også gerne tabe sig. Men det er ikke altid lige nemt at få Allan med på den sundere kost.

Hårdt arbejde er droppet

Både Maj-Britt og Allan har altid været fysisk aktive. Allan som ansat i Københavns Kommune med hårdt fysisk arbejde, hvorimod det mere har været i fritiden at Maj-Britt har været aktiv med både badminton og håndbold. Det er dog efterhånden en del år siden, at Maj-Britt lagde ketsjer og håndbold på hylden, da det blev for besværligt at få passet ind i hverdagen.

Allan og Maj-Britt forsøgte allerede sidste år at skodde cigaretterne, men kun med delvist held. Antallet røg fra 40 til i dag 20 cigaretter per mand om dagen. Men nu skal det være helt slut, lover det optimistiske par.

Familien

Maj-Britt er 60 år og har røget siden hun var 18 år. Allerede som ung fik hun en blodprop, og hun tager derfor lægernes advarsel, om at en ny kan være på vej, meget alvorligt.

Et rygestop kursus sidste år gjorde, at Maj-Britt og Allan kunne nedbringe forbruget af cigaretter fra 40 til 10 om dagen hver, men det har sneget sig op på 20 igen,  – og Maj-Britt står stadig op om natten og ryger. 

Udover rygestoppet vil Maj-Britt gerne tabe sig. Hun har et BMI på 29 og en fedtprocent på 44, og fedtprocenten betyder, at hun ligger i kategorien "meget overvægtig".

Maj-Britt er uddannet advokatsekretær og har senest arbejdet som sekretær for en øjenlæge. I dag er hun gået på efterløn, men arbejder stadig som vikar fra tid til anden.

Allan er 62 år og har røget siden han var 12 år. Han går til kontrol for diabetes 2 - altså en såkaldt livsstilssukkersyge, en sygdom, som lægerne også mistænker, at Maj-Britt har i begyndende grad.

Eksperterne:

Linda Markwardt er uddannet professionsbachelor i Ernæring og Sundhed fra UCSJ Ankerhus med speciale i sundhedskommunikation og sundhedsfremme. Hun er selvstændig kostvejleder og underviser på både LOF, AOF og på SOSU skolen i Nykøbing Falster indenfor blandt andet, hvad sundhed er, og hvad der påvirker vores sundhed. Hvad vi skal spise, og hvor meget skal vi motionere for at holde fysikken i orden. Nem og sund singlemad, og hvad der sker med kroppen med alderen, og hvilke konsekvenser det har.

Linda arbejder en del med individuelle klienter med livsstilssygdomme f.eks. diabetes-2, overvægt, forhøjet blodtryk og problemer med mavesyre. Og så går Linda højt op i at kostvejledning handler om livskvalitet i stedet for løftede pegefingre – og at det ikke gør noget, at sund mad også smager godt.

Jette Langhorn er uddannet sygeplejerske og har diplom i Forebyggelse og Sundhedsfremme. Hun har de sidste 10 år arbejdet som rygestoprådgiver ved Næstved Sundhedscenter og Næstved Sygehus.

En stor del af Jettes opgaver går ud på at hjælpe borgere til at forberede et rygestop. Hun støtter dem til at lære sine rygevaner at kende, så man lettere kan bryde dem. Hun giver vejledning om helbredsfordele, vægt, abstinenser, nikotinafhængighed, kuliltemåling, m.m. Og så har Jette et hav af tips og idéer til, hvordan man kan holde tankerne væk fra tobakken og tackle rygetrangen, når den opstår.


Nyhedsoverblik