Næstformand om tvangsauktioner: Jeg vil love, at jeg vil arbejde for flere midler

Næstformanden for Udvalget for Landdistrikter og Øer mener, at der skal afsættes flere midler for at gøre op med problemstillingen om faldefærdige huse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lolland Kommune topper den nationale liste over antallet af tvangsauktioner i kommunerne.

Faktisk så topper hele syv kommuner her fra regionen den landsdækkende liste over huse, der ryger på tvangsauktion. Men for Lennart Damsbo-Andersen (S), der er næstformand i Udvalget for Landdistrikter og Øer, kommer det ikke som en overraskelse, at der er så mange huse her i regionen, der kommer på tvangsauktion.

Og netop fordi det ikke er en ny problematik for blandt andet Lolland og Guldborgsund kommuner, så kan det undre, at man ikke er kommet problemet til livs. 

- Det er netop, fordi det er for det første ikke er nyt og så fordi mængden af tomme og faldefærdige ejendomme er så stor, så det er ikke noget, man bare lige får ordnet fra det ene over til det andet, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Nuværende indsats skal forstærkes

Handler det så ikke om, at I skal omprioritere nogle midler? Vi hører fra Guldborgsund Kommune, at det ikke bliver prioriteret nok, og de mangler nogle flere midler til at komme alle de her faldefærdige huse til livs.

- Nu var jeg sammen med landdistriktsudvalget så sent som i sidste uge en tur i Lolland Kommune og kigge på den indsats, som man gør derover, forklarer Lennart Damsbo-Andersen. 

- Og det er tydeligt for enhver, når man kommer rundt og ser, at for det første ligger der rigtig mange huse, som er faldefærdige, men der er også rigtig mange, der er rigtig kønne, og hvor man kan se, at de gør en rigtig stor indsats i landsbyerne for at det hele skal se godt ud, så man får en god og bedre fremtid. Og der er det for mig at se ikke nogen tvivl om, at den indsats, der er i gang, den skal forstærkes og der skal afsættes nogle flere midler til at få revet de ejendomme ned, der ligger som øjebæer, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Vil arbejde for flere midler

Det er formentligt til næste år, der bliver udskrevet valg. Hvis Socialdemokraterne kommer til magten, vil du så love, at I får has på problemet?

- Jeg vil i hvert fald love, at der vil jeg arbejde for, at vi får afsat nogle flere penge, så vi kan hjælpe de kommuner – for eksempel Guldborgsund og Lolland – med at få skovlen endnu mere under de ejendomme. Også de spekulanter, der i dag spekulerer i at lade ejendommene stå og forfalde, og det skal vi have gjort noget mere ved.  

SÅDAN HER SER TALLENE UD I RESTEN AF REGIONEN

Se hele fredagens indslag om de mange huse, der ender på tvangsauktion: 

Lolland og Guldborgsund ligger nummer et og to over kommuner med flest tvangsauktioner. Bygningerne er i mange tilfælde faldefærdige og ender på tvangsauktion op til flere gange. Problemet er så stort at både kommunen og private beboere vil have hjælp til at få revet husene ned.