Myndigheder på bar bund om døde køer

Siden d. 30. december er ni døde køer skyllet op på strande på Lolland, Glænø ved Skælskør og i Sverige. Myndighederne finder sagerne mystiske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er meget underligt, det har vi ikke været ude for før, siger dyrlæge Else Enemark fra Fødevarestyrelsen, Veterinær Øst i Korsør.

Hun har lagt mærke til, hvordan den ene døde ko efter den anden er skyllet op på land.

- Vi går ud fra, de er kommet i Østersøen på en eller anden led, og så er de så drevet i land på de her sydvendte kyster, siger hun.

Troede ko var en sæl

I søndags fandt Ene Christoffersen en sortbroget, død ko på den sydvendte strand på Glænø ved Skælskør.

- Jeg kom gående med vores to hunde, og så fik de færten af koen. Så kunne jeg bare se dem løbe hen i mod den, og så lå den bare der, siger hun og fortsætter:

- Jeg troede egentlig, det var en sæl, men så var det, den her sortbrogede malkeko, fortæller hun til TV2 ØST.

Ene Christoffersens stedfar, Carsten Søgaard er landmand på Glænø, og han er overbevist om, at koen ikke er fra lokalområdet.

Landmand: Koen er ikke fra Glænø

- Der er ingen sortbrogede køer på Glænø, og der er faktisk meget få på Sjælland. Der findes enkelte besætninger, men der er ingen her i området, der har sortbrogede køer, så det er jo helt sikkert, at den ikke kommer herfra, fortæller han.

Fælles for de ni køer, der er fundet ind til videre, er, at de alle mangler deres øremærker, som kan identificere, hvor de er fra.

Fødevarestyrelsen har nu spurgt DMI, om  de kan sige noget om, hvordan strømforholdene har været, så man kan finde ud af, hvor de ni køer kommer fra i Østersøen.

- Og hvis der dukker flere køer op, vil vi overveje, om vi  kan få noget ud af at lave en obduktion på dem, siger Else Enemark.