¨

Motorvejens nødtelefoner misbruges af turister

Foto: TV ØST

De gule nødtelefoner langs motorvejene bruges sjældent ved ulykker. Turister bruger dem i stedet til at spørge om vej eller hjælp til at finde overnatninger.

De cirka 1300 nødtelefoner langs landets motorveje bliver primært brugt til at hjælpe turister, der er faret vildt i Danmark. For danskerne bruger deres mobiltelefoner - og ikke nødtelefonerne - når de kører galt på motorvejene.

- Den største brug af nødtelefoner er turister om sommeren, der er faret vild eller har brug for oplysninger om overnatning. Dernæst er det folk med motorproblemer eller nogen der er kørt tør for benzin, siger Niels Christian Skov Nielsen, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Vi bruger mobilen til at ringe efter hjælp

- Den allermindste del er det vil kalder akutopkald, hvis man har brug for akut hjælp i forbindelse med en ulykke, forklarer Niels Christian Skov Nielsen. De fleste danskere bruger nemlig deres mobiltelefon, når der opstår ulykker.
Trafikordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, er overrasket over, at nødtelefonerne primært bruges af vildfarne turister.

- Det er jo ikke meningen, siger han. Derfor spørger han nu trafikministeren om brugen og udgifterne til landets nødtelefoner.

- Det fortæller også, at det er på tide, at vi får politisk fokus på det. Vejdirektoratet afskaffer jo ikke selv nødtelefonerne. Det er en politisk beslutning, siger han.

Sikkerhed vigtigere end penge

Selvom det også kommer bag på formand for folketingets transportudvalg, Benny Engelbrecht (S), at nødtelefonerne ikke primært bliver brugt i nødstilfælde, så vil han ikke være med til at afskaffe nødtelefonerne.

- Der skal være en jævn dækning af nødtelefoner på motorvejene. Hvis de ikke var der, kunne vi risikere nogle meget alvorlige tilfælde og måske også nogle mere omfattende uheld. Sikkerhed kommer før penge, siger Benny Engelbrecht.

Nødtelefonerne koster omkring 2 millioner kroner om året at vedligeholde.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App