Ministre: Vindmøllers støjgener skal undersøges

To ministre skriver til landets borgmestre, at vindmøllers indvirkning på helbredet skal undersøges. Planlagte vindmøller bør dog ikke bremses, mener de.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor videnskabelig sundhedsundersøgelse skal én gang for alle mane bekymringer over vindmøllestøj i jorden.

Regeringen iværksætter en flerårig videnskabelig undersøgelse, der endegyldigt skal slå fast, om støj fra vindmøller skader helbredet.

Det oplyser miljøminister Ida Auken (SF) og Klima- og Energiminister Martin Lidegaard (R) i et brev til alle landets borgmestre.

Undersøgelse vil tage tre år

- Det er intentionen og vores forventning, at vi med en grundig undersøgelse én gang for alle kan imødegå bekymringerne, skriver de to ministre.

De forventer, at undersøgelsen sættes i gang inden nytår, og at den kan gennemføres på cirka tre år.

Undersøgelsen skal bruge registerdata og afklare, om der er sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-lidelser, depression, højt blodtryk, søvnforstyrrelser, diabetes og fødselsvægt.

Ministre: Fortsæt vindmølleplanerne

Udbygningen med vindmøller skal dog ikke sættes i stå imens, for møllerne er vigtige for at nå de mål, et bredt flertal i Folketinget har aftalt, hedder det i brevet.

- Det er vores klare opfattelse, at kommunernes arbejde med den planlægning af vindmøller, som følger af energiforliget fra marts 2012, kan fortsætte, mens undersøgelsen pågår, skriver Ida Auken og Martin Lidegaard.

Ministrene erkender i brevet til borgmestrene, at der mange steder er bekymring over støjgener fra møllerne og de mulige helbredsskader, det kan føre med sig.

- Der foreligger imidlertid ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der viser, at støj fra vindmøller har negative helbredseffekter, anfører de.

I 2000 havde Danmark 6200 vindmøller på land. Antallet er faldet til i dag 4600 møller, som dog er meget større, hvorfor kapaciteten er steget fra godt 2300 MW i 2000 til godt 3200 MW i 2012.

/ritzau/


Nyhedsoverblik