Ministeren i samråd i dag

Sundhedsminister Astrid Kragh (SF) skal i dag forklare, hvorfor Region Sjælland ikke kan få lov at behandle akutte blodpropper med ballonudvidelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Enhedslisten har bedt sundhedsminister Astrid Kragh (SF) forklare, hvorfor Sundhedsstyrelsen ikke vil opfylde Region Sjællands ønske om at få lov til at udføre ballonudvidelser. Som det er i dag, er Region Sjælland den eneste region i Danmark, der ikke må lave denne type operationer.

Patienter med akutte blodpropper bliver i stedet kørt eller fløjet til behandling på Rigshospitalet. Men de patienter kan lige så godt blive behandlet på Roskilde Sygehus, mener Region Sjælland og Enhedslisten.

På Region Sjællands hjemmeside underbygger de deres holdning med argumentet om, at patienterne fra Region Sjælland ville kunne få en hurtigere behandling, hvis de blev kørt til Roskilde Sygehus. De skriver blandt andet:

"Rigshospitalets egen evaluering af akutlægehelikopteren dokumenterer, at man ved at køre regionens patienter til Roskilde Sygehus kan spare 30 afgørende minutter sammenlignet med helikopter til Rigshospitalet og hele 50 minutter, hvis patienter køres med ambulance."

Samrådet med Astrid Kragh er klokken 12.30

Akutte ballonudvidelser på Roskilde sygehus? - Argumenter for og imod

For:

En rapport fra 2012 viser, at den gennemsnitlige transporttid af akutte patienter fra Region Sjælland vil kunne reduceres med 49 minutter, hvis de kan køres til Roskilde i stedet for Rigshospitalet

I følge lægerne på Roskilde sygehus vil den sparede tid kunne redde op mod ti personer  hvert år

Roskilde sygehus har i forvejen landets laveste dødelighed, når det gælder planlagte ballonudvidelser og de akutte ballonudvidelser er ofte mindre komplicerede end de planlagte.

Imod:

Sundhedsstyrelsen mener ikke, at transporttiden kan reduceres så meget som det fremgår af rapporten fra 2012

Sundhedsstyrelsen mener at overlevelseschancen bliver større, hvis man samler ekspertisen på fire højt specialiserede afdelinger rundt om i landet - snarere end at man tilbyder den på en række mindre sygehuse

Det er alt afgørende, at der er hurtig adgang til hjertekirurger og intensivafdelinger, hvis der opstår komplikationer og dem finder man på specialiserede enheder
Kilde: Ekstra Bladet


Nyhedsoverblik