¨

Minister varsler øget kontrol af landmænd med svinestalde

17 aktivister hængte blandt andet dette banner op på Vanløsegård tirsdag morgen i denne uge. De vil have den danske svineproduktion stoppet. Foto: Erik Albertsen / Greenpeace

Dyrevelfærdsrapport viser stigning i de mest alvorlige overtrædelser. Mogens Jensen vil derfor øge kontrol.

Sidste år fik mere end hver tredje svinebesætning mindst én sanktion, da Fødevarestyrelsen var på uanmeldt stikprøvekontrol for at kontrollere dyrevelfærden hos godt 300 særligt udpegede besætninger.

Derudover var der en stigning i antallet af politianmeldelser fra 13 til 23, selv om der blev foretaget færre kontrolbesøg end året før.

Det fremgår af Fødevarestyrelsens Dyrevelfærdsrapport for 2018. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Vi er nødt til at kontrollere endnu mere

Mogens Jensen (S), fødevareminister

Udviklingen er ikke i orden, mener fødevareminister Mogens Jensen (S). Derfor vil han have øget kontrol af landets svinebesætninger.

- Det er helt uacceptabelt, at så mange landmænd ikke har styr på det mest fundamentale i dyrevelfærden for de dyr, de har i varetægt.

- Vi er nødt til at kontrollere endnu mere, så endnu flere landmænd også må imødese, at de får en kontrol. Jeg er helt overbevist om, at det vil være med til at ændre på deres adfærd, siger Mogens Jensen.

I 2019 er ti procent af svinebesætningerne blevet kontrolleret.

Fødevareministeren vil endnu ikke sætte tal på, hvor mange det skal være i fremtiden. Det kommer blandt andet an på, hvor stor kapaciteten er i Fødevarestyrelsen til at udføre flere kontroller.

Syge og tilskadekomne dyr

Langt de fleste politianmeldelser blev givet for, at syge eller tilskadekomne dyr ikke fik den fornødne pleje eller behandling.

I første omgang vil han se på mulighederne for at øge kontrollen. Men det kan også blive nødvendigt at kigge på sanktionsmulighederne.

Birgitte Damm, chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, mener, at det er nødvendigt med strengt tilsyn og sanktioner for at gøre noget ved problemet.

- Det er utroligt nedslående, at de danske grise behandles så dårligt, og at det bare fortsætter år ud og år ind. Når man ikke engang får behandlet de syge og tilskadekomne dyr, så siger det meget om produktionen.

- Man har simpelthen glemt, at de er levende og sansende væsener. Og man behandler dem, som om de er produktionsenheder på en fabrik, siger Birgitte Damm.

Hun opfordrer til, at ministeren gennemfører et gennemgribende eftersyn af produktionen.

03:42

Miljøorganisationen Greenpeace stod tisdag i denne uge bag en demonstration mod en svinebonde i den lille by Tingerup mellem Ringsted og Holbæk.

Luk video
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App