Minister tror landmand lyver

Kan det passe, at en sjællandsk landmand vil tabe over en halv million kroner på regeringens nye miljøplan Grøn Vækst? Det tror fødevareminister Henrik Høegh (V) slet ikke på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fødevareminister Henrik Høegh (V) afviser blankt, at danske landmænd ikke længere kan drive rentabelt landbrug som følge af regeringens miljøplan, Grøn Vækst.

Ministeren, der også selv er landmænd, beder nu gruppen af landmænd i Bæredygtigt Landbrug om at dokumentere deres beregninger af, at en sjællandske planteavler Jens Jensen, eksempelvis vil tabe 618.151 kr. som følge af Grøn Vækst. Det skriver dagbladet Børsen.

- Jeg tror ikke på, at det her kommer til at betyde, at danske landmænd skal gå fra hus og hjem. Jeg vil derfor bede dem om at dokumentere, hvordan de kommer frem til de tal. For det lyder meget voldsomt - tallene ligger vist til den høje side, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Børsen skrev i fredags om en række beregninger fra gruppen Bæredygtigt Landbrug, som frygter, at de ikke kan overleve med de nye miljøkrav i regeringens Grøn Vækst-pakke.

Samlet set skal Grøn Vækst-pakke føre til, at dansk landbrug reducerer kvælstofudledningen med 9000 ton fra 2015, og de hårde reduktionskrav betyder, at mange landmænd eksempelvis ikke kan dyrke jord, der støder op til vandløb. Og det vil ifølge Bæredygtigt Landbrug knække nakken på mange landmænd. Men fødevareministeren afviser, at det kan passe, at eksempelvis den omtalte landmænd Jens Jensen vil miste over 600.000 kr. årligt.