Minister sænker niveau for radon i boliger

Den kræftfremkaldende gasart radon skal ud af de danske boliger, og derfor strammer økonomi- og erhvervsministeren nu anbefalinger om det acceptable niveau. De højeste andele af boliger med høje radonforekomster findes i vores region.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det acceptable niveau af radon, en kræftfremkaldende gasart, bliver nu sænket af økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K). Radonniveauet i bygninger sænkes, så den anbefalede koncentration højst må være på 100 becquerel pr. kubikmeter - mod nu 200.

- Det er vigtigt, at vores boliger er sunde og sikre at opholde sig i. Derfor skærper jeg nu anbefalingerne i bygningsreglementet om radonindhold i indeklimaet, så de følger de nye anbefalinger fra de internationale sundhedsmyndigheder, siger Lene Espersen.

Hun understreger dog samtidig, at Danmark generelt har et lavere radonniveau end andre lande. Allerede i dag skal nybyggeri være radonsikkert. Derfor ligger niveauet af radon i nybyggeri allerede under de nye anbefalinger.

For de eksisterende boliger anbefaler man fremover, at boligejere ved koncentrationer på mere end 100 becquerel sætter ind med enkle og billige forbedringer. Er koncentrationen på over 200 becquerel anbefales mere effektive forbedringer, for eksempel radonsug under huset.

- Det er vigtigt, at boligejerne er opmærksomme på de nye anbefalinger - særligt i de områder, hvor vi ved, at der er mest radon i undergrunden, siger Lene Espersen.

De højeste andele af boliger med høje radonforekomster findes på visse øer, Sjælland og Bornholm.

/ritzau/