Minister: Kommuner skal ikke godkende plejefamilier

Efter sag om anmeldt plejefamilie, vil minister fjerne kommuners mulighed for at godkende plejefamilier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil fratage kommunerne muligheden for at godkende plejefamilier. I stedet skal alle godkendelser ske gennem socialtilsynene.

Som det er i dag, kan kommuner i særtilfælde godkende plejefamilier, der ellers ikke ville være blevet godkendt. Men den mulighed vil ministeren altså afskaffe.

- Vi har desværre set, at der nok er for mange plejefamilier, der bliver godkendt den vej rundt, og derfor vil jeg nu se på muligheden for at ændre i reglerne, så vi fremover kommer til at kræve, at socialtilsynene skal godkende alle plejefamilier, siger hun.

Minister: Vi skal stå på et fundament af høj faglighed

Særligt en sag om en plejefamilie fra Odense, der er blevet politianmeldt tre gange for mistanke om fysisk og psykisk vold mod plejebørn, og som blev godkendt af kommunen, har vækket politikerens opmærksomhed.

Ministeren vil derfor tage en dialog med socialordførere fra andre partier, om hvorvidt socialtilsynene skal godkende alle plejefamilier. 

Hun kan dog ikke garantere, at man helt vil kunne undgå sager om uegnede plejefamilier med ændringen.

- Det kan man aldrig lovgive sig helt ud af. Men vi kan gøre det sådan, at vi står på et fundament af høj faglighed, siger hun.

Plejeforældrepar er politianmeldt for vold og trusler

I den konkrete sag om plejefamilien har ministeren krævet en redegørelse fra Odense Kommune.

Redegørelsen viser ikke, at kommunen har gjort noget direkte ulovligt. Men ifølge ministeren kunne meget være gjort anderledes.

I 2013 fjernede Odense Kommune tre søskende ud af en flok på fire fra en familie.

Men det yngste barn blev ikke fjernet. Kommunen har afvist, at man dengang skulle have fjernet alle fire børn.

Den 4. januar 2017 blev det yngste barn så også fjernet. Plejeforældreparret er nu politianmeldt for vold og trusler mod børnene for tredje gang.