Minister klar med flere penge til bæredygtig udvikling i landsdistrikter

Lokale projekter og udvikling af landdistrikterne får nu en større økonomisk håndsrækning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lokale ildsjæle kan nu se frem til at søge penge fra en pulje, der bliver større til næste år.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil nemlig afsætte 30 millioner kroner ekstra i 2020 i puljen for de såkaldte LAG-midler. Pengene går til lokale projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.

quote Jeg tager mit ansvar som minister for landdistrikterne meget alvorligt

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Dermed ruller ministeren samtidig den tidligere regerings plan om nedskæringer på de lokale aktionsgrupper tilbage.

Trækker V-regerings nedskæringer tilbage

Tilbage i 2016 beskar den daværende regering puljen med 33 procent for at kunne finansiere fødevare- og landbrugspakken.

Det betød dengang, at puljen gik fra 94,3 millioner kroner i 2015 til 63 millioner i 2017.

- Til trods for den åbenlyse værdi LAG-midlerne har for landdistrikterne i forhold til for eksempel at skabe og fastholde arbejdspladser i landdistrikterne, valgte V-regeringen i sin tid at beskære ordningen, udtaler Simon Kollerup.

oplag.transfer.jpg
Læs også
Lokal S-politiker vil have minister til at svare på LAG-nedskæring
oplag.transfer.jpg
Læs også
Lokal S-politiker vil have minister til at svare på LAG-nedskæring

- Det er en helt skæv prioritering, hvis man er interesseret i vækst og udvikling i hele landet. Derfor har den nye regering besluttet at rulle besparelsen tilbage i 2020 og tilføre yderligere 30 millioner kroner til området i 2020, tilføjer han.

Her i regionen betyder ministerens udmelding, at de lokale aktionsgrupper i Region Sjælland får tilført yderligere 7,8 millioner kroner, som kan bruges til at fremme projekter lokalt.

- Jeg tager mit ansvar som minister for landdistrikterne meget alvorligt. Vi skal styrke lokalsamfundene og her er flere midler til LAGforeningerne en god måde at sikre, at midlerne skaber en positiv forskel lokalt – også i Region Sjælland, siger Simon Kollerup.

Støttede kendt tårn

LAG-midlerne går blandt andet til borgere, virksomheder og foreninger, så de kan gennemføre initiativer, der udvikler erhvervslivet og understøtter gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer.

Hvad er LAG?

  • Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker over 56 kommuner og 27 småøer.
     
  • Med LAG-midlerne får borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk hånd til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer.
     
  • De lokale aktionsgrupper (LAG) giver tilskud til projekter, der kan skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Aktionsgrupperne prioriterer midlerne på baggrund af den lokale LAG-forenings egen strategi.

 

Kilde: Erhvervsministeriet.

Tidligere har Camp Adventure ved Rønnede modtaget støtte fra de lokale aktionsgrupper i Region Sjælland til at realisere deres boardwalk og Skovtårnet. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

De lokale aktionsgrupper i Region Sjælland har tidligere givet støtte til Camp Adventure, så de kunne realisere deres boardwalk og Skovtårn ved Rønnede.
De lokale aktionsgrupper i Region Sjælland har tidligere givet støtte til Camp Adventure, så de kunne realisere deres boardwalk og Skovtårn ved Rønnede.

I Region Sjælland bliver projekter prioriteret og pengene uddelt af de fem aktionsgrupper LAG Sydsjælland, Landudvikling Slagelse, Udvikling Stevns, LAG Midt Nordvestsjælland og LAG Lolland-Falster sammen med LAG Småøerne.

diego_og_karihna.jpg
Læs også
Fejøfirma får en halv million - nu skal de dele ud af deres viden til Folkemødet
diego_og_karihna.jpg
Læs også
Fejøfirma får en halv million - nu skal de dele ud af deres viden til Folkemødet

Forøgelsen af puljen kommer også småøerne til gode. LAG Småøerne får nemlig tilført yderligere 1,23 millioner kroner, som ildsjæle på regionens øer også kan få glæde af.

Støtte satte skub i produktion af madpapir

Nogle af dem, der har fået del i LAG-midlerne, er en lille virksomhed lidt uden for Kalundborg.

Tidligere på året fik iværksætter Anne Prahl og hendes makker Jørgen Richelieu 400.000 kroner af LAG Midt Nordvestsjælland til at skubbe deres produktion godt i gang.

quote Før stod vi og skar alt ud i hånden. Nu har vi fået investeret i en laser-skæremaskine, så vi kan producere mere. Så det går meget hurtigere

Anne Prahl, iværksætter, Wrappy, Kalundborg

De står bag firmaet Wrappy, der producerer genanvendeligt og bæredygtigt madpapir. Det skal være et bedre alternativ til de mere almindelige former for madindpakning, de fleste bruger i dag.

- I stedet for plast, folie og stanniol så laver vi et økologisk bomuldsstof, som vi coater (overtrækker, red.) med bivoks, harpiks og vegetabilsk olie. Dem skærer vi ud i forskellige størrelser, og dem kan man så bruge til at pakke mad ind i i stedet for plast, film og stanniol, siger hun.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget. 

Hun forklarer, at madpapiret holder i op til et år og kan gøres rent i lunkent vand. Samtidig er alle ingredienser i madpapiret nedbrydeligt, så det er bedre for miljøet.

Fik støtte til at købe laserskærer

De 400.000 kroner har haft stor betydning for den lille virksomhed. Med pengene kunne de blandt andet anskaffe en ny laser-skæremaskine.

- Før stod vi og skar alt ud i hånden. Nu har vi fået investeret i en laser-skæremaskine, så vi kan producere mere. Så det går meget hurtigere, siger Anne Prahl.

quote Det har gjort en stor forskel for os

Anne Prahl, iværksætter, Wrappy, Kalundborg

- Vi er jo en nystartet virksomhed, og vi havde ikke så mange kunder. Så vi har kunnet angribe et større marked nu. For eksempel eksporterer vi en del til Tyskland, tilføjer hun.

Købet af den nye maskine har løftet produktionsniveauet gevaldigt, så Anne Prahl kan i dag beskæftige otte ansatte og er i gang med at ansætte flere.

Så hun er meget taknemmelig for, at der findes en pulje, som iværksættere som hende kan søge.

- Det er fantastisk, at man kan det. Det har gjort en stor forskel for os, siger hun.


Nyhedsoverblik