Millionregning til Grønland var ulovlig

Danmark skal betale for behandlingen af en grønlandsk mand, der af en dansk domstol blev dømt til anbringelse på Sikringsanstalten i Nykøbing Sj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland har uden grund forsøgt at tørre regningen for psykiatrisk behandling af en grønlandsk mand af på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk og det grønlandske hjemmestyre. Østre Landsret har netop dømt regionen til at betale godt 14 millioner kroner tilbage det grønlandske hospitalsvæsen.

Det er de to tidligere amter - Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt - som år efter år sendte regninger for behandlingen af manden til Nuuk.

Helt tilbage i december 1999 bestemte kredsretten i Nuuk, at han skulle mentalobserveres på et dansk psykiatrisk hospital. Men få dage efter ankomsten til Amtshospitalet i Vordingborg overfaldt han en plejer. Derefter dømte retten i Vordingborg manden til anbringelse på Sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland, og herfra blev han senere overført til den lukkede afdeling på det psykiatriske hospital i Risskov.

Opholdet på de danske hospitaler varede i syv år.

Det grønlandske hospital har i Østre Landsret nu fået medhold i, at det ikke var korrekt, da de danske myndigheder sendte regninger på i alt 14,1 millioner kroner til Nuuk.

Grønlands Hjemmestyre vil gerne betale for behandling af grønlændere, som i hjemlandet er dømt til anbringelse i Danmark. Men man har afvist regninger, som skyldes danske domme.

Dommerne i landsretten mener ligesom Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at omkostningerne skal dækkes af de danske myndigheder. Der har ikke hidtil været faste aftaler eller en fast administrativ praksis i denne type tilfælde.

Alle Region Sjællands argumenter afvises af dommerne, som for eksempel heller ikke mener, at det grønlandske krav er forældet.

Oveni de 14 millioner kroner skal Region Sjælland i øvrigt betale sagsomkostninger på 650.000 kroner.