Millionregning for hullede veje

Skiftende tø- og frostvejr skaber huller i vejene, som kan foresage uheld og skader på bilerne. FDM kritiserer kommunerne for at sove i timen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets bilister risikerer at havne i et trafikuheld og få skadet deres køretøj, fordi der er opstået slaghuller på mange vejstrækninger som en direkte konsekvens af, at staten og især kommunerne i årevis har forsømt at vedligeholde deres veje tilstrækkeligt.

Efterslæbet på vejvedligeholdelse er nu vokset til svimlende 15 mia. kr., heraf alene 12 mia. kr. for de kommunale veje, skriver Berlingske Tidende tirsdag.

Det hævner sig nu, hvor vejret svinger mellem tø og hård frost, som er den cocktail, der skaber huller i totalt nedslidte asfaltbelægninger. Og bilisternes interesseorganisation, FDM, kræver, at især de kommunale vejmyndigheder træder i karakter og får bragt vejene tilbage til god stand, også af hensyn til samfundsøkonomien.

- Vi kommer til at se mange skader i både denne og næste vinter. Det burde ikke komme bag på nogen, at det kan blive vinter i Danmark. Men kommunerne har i den grad sovet i timen. De slaghuller, vi ser nu, er bevis på, at kommunerne har været i gang med at spare sig fattige, for det koster to til tre gange mere at reparere en vej, når skaden først er sket, frem for regelmæssig vedligeholdelse, siger FDMs direktør, Thomas Møller Thomsen, der til gengæld roser staten for at have bevilget 2,7 mia. kr. ekstra på finansloven til at indhente vedligeholdelsesefterslæbet over en årrække.