Miljøminister vil give borgere mere frihed i vandkanten

En terrasse eller et højbed nær kysten skal ikke længere godkendes af myndighederne, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), der i dag åbner en ny hjemmeside om emnet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Borgere skal ikke længere risikere at få nej fra Naturstyrelsen til at bygge en terrasse, opstille et gyngestativ eller plante et højbed, hvis deres jord ligger inden for strandbeskyttelseslinjen.

Derfor vil miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) have ændret lovgivningen, skriver Jyllands-Posten.

- Familier tæt på vandkanten skal have de samme muligheder som andre familier. Det kan ikke passe, at man skal spørge myndighederne om lov til sådanne bagateller, siger Eva Kjer Hansen til avisen.

Kan redde Allans terrasse

Hun åbner fra 1. september en hjemmeside, hvor både borgere og virksomheder skal komme med input og oplevelser i forbindelse med strandbeskyttelseslinjen.

Tidligere har blandt andet Jyllands-Posten skrevet om danskere, der har fået afvist at opføre en bænk, bålplads, beachvolleybane eller havemøbler på deres grund, så snart det har drejet sig om en opførelse inden for 300 meter af kysten. Og TV ØST har fortalt om Allan Tjørnemark, der er blevet påbudt at fjerne sin terrasse på Bogø, fordi den ligger 200 meter fra vandet og ikke de 300 påkrævede meter. Senest 15. oktober skal han rive sin ellers fine og funktionelle terrasse ned, men nu kan ministerens plan måske komme ham til undsætning, og det vækker stor glæde på Bogø.

- Jeg er lige ved at falde ned af stolen. Er det virkelig rigtigt? Det er lige før, jeg tror på, at det kan lade sig gøre at beholde terrassen. Spørgsmålet er bare, om jeg kan nå det inden fristen, men så må jeg se, om jeg har råd til at betale dagbøder, siger Allan Tjørnemark.

Professor i miljøret Peter Pagh fra Københavns Universitet har kaldt den praksis for "fuldstændig forrykt". Han er derfor enig med ministeren i, at loven bør ændres.

- Det har været en glidebane, og det er jo absurd, at højtbetalte embedsmænd skal bruge tid på at afvise et højbed eller opstillingen af en bænk, siger Peter Pagh til Jyllands-Posten.

Naturfolk frygter glidebane

Begejstringen over Eva Kjer Hansens udspil er dog til at overse hos Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hun frygter, at det bliver 'en glidebane, hvor man hurtigt kommer til at privatisere nogle kystområder.'

Hun nævner eksempelvis Nordsjælland, hvor der ifølge foreningen på nogle strækninger er blevet lukket for den offentlige adgang til kysten.

/ritzau/TV ØST


Nyhedsoverblik