¨

Meteorit over Sjælland i aftes

Resten af den meteorit, der faldt ned ved Maribo i 2009 Foto: TV ØST

Adskillige personer så lørdag aften et stort lysglimt på himlen og hørte et brag over Sjælland. Det viser sig nu, at der var tale om en meteorit.

Lørdag aften var flere danskere vidne til et kraftigt brag efterfulgt af et usædvanligt lysglimt på himlen. Ifølge Johan Peter Uldall Fynbo, professor MSO ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, var det en meteorit, der lyste himlen op.

- Mange har lagt mærke til et brag og har set et lysglimt.

- Det er en ildkugle eller et stort stjerneskud. Det er simpelthen en sten, der kommer ude fra solsystemet. Den rammer jordens atmosfære med mange tusinde kilometer i timen og brænder simpelthen på overfladen, siger han.

Meld dig hvis du så den

Fænomenet kan måske ses en eller to gange om året i Danmark, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Det er selvfølgelig tydeligst, når det sker i mørke, som tilfældet var lørdag. Men det er mere sjældent, at det lykkes at finde frem til stenen eller dele af den.

Det håber forskerne nu, vil ske denne gang. Noget tyder på, at stenen havde retning mod øst.

- Vi skal prøve at finde frem til stenen ved at bestemme dens bane. Det kan vi gøre ved hjælp af kameraer, der er sat op rundt om i landet, og ved hjælp af folks observationer.

- Derfor er det meget vigtigt, at folk, der har set den, melder ind på hjemmesiden ildkugle.dk, siger Johan Peter Uldall Fynbo.

Lidt større end en håndbold

Han gætter på, at meteoritten kan have været lidt større end en håndbold, da den ramte atmosfæren.

- Hvor meget, der så falder ned, er ikke til at sige, siger professoren, men den vil formentlig være dækket af en brændt skorpe og sandsynligvis magnetisk.

- Så hvis man finder en sten, der ser underlig ud og er magnetisk, så vil det være interessant at få den undersøgt, siger han.

Viden om systemets historie

Johan Peter Uldall Fynbo håber, at forskerne i løbet af søndag vil kunne finde frem til stenens bane og nedslagspunkt. Hvis den ikke er faldet i havet, vil en gruppe tage ud og lede efter den hurtigst muligt, siger han:

- Sådan en meteorit kan give os viden om systemets tidlige historie.

Johan Peter Uldall Fynbo så ikke selv meteoritten lørdag aften. Men han hørte braget.

- Jeg sad derhjemme, og vi havde trukket gardinerne for. Vi troede først, at det var et af børnene, der var faldet ud af sengen. Men efterfølgende kunne vi jo så konstatere, at det havde været meteoritten, siger han.

/ritzau/

 

Sådan genkender du en meteorit i baghaven:

 
  •   Sent lørdag aften blev himlen over Danmark lyst op af en meteorit, der bragede gennem jordens atmosfære, og ifølge Geologisk Museum sandsynligvis er landet et sted på det nordøstlige Sjælland.
  •   Selv om meteoritter ser meget forskellige ud, er det ifølge Geologisk Museum muligt at opstille nogle typiske træk. Se her, hvordan man kan kende en meteorit:
  •   Den vil umiddelbart minde om en sten, men vil sandsynligvis være tungere. Jernmeteoritter er med en vægtfylde på 8-9 g/cm³ over dobbelt så tunge som tilsvarende almindelige sten.
  •   Den vil have en sort smelteskorpe og afrundede former .
  •   Meteoritten tiltrækkes af magnet.
  •   Friskfaldne jernmeteoritter har en karakteristisk nubret struktur med bløde fordybninger og knopper. Hvis de har ligget længe på jorden, vil de blive gennemtærede af rust og kan derfor være svære at kende.
Kilde: Geologisk Museum

/ritzau/

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App