Mest læste marts: Blodig ulykke ved Fuglebjerg

Kun en 12-årig dreng overlevede, da to biler kolliderede på landevejen ved Fuglebjerg den sidste dag i marts. Tre voksne og to børn – drengens far og en familie på fire – døde i årets hidtil blodigste ulykke. Familien, der blev udslettet, var fra den lille landsby Tyvelse ved Glumsø, og tragedien lagde sig som en skygge over lokalsamfundet. Præsten, der begravede familien, har skrevet en kommentar om døden i trafikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Se det første indslag TV2 ØST bragte dagen efter den forfærdelige ulykke herunder:
[video:flv:trafikdraebteglumsoe.flv]

Varme og menneskelighed
Af Vagn Birk Jensen, Sognepræst og Provst

2008 blev et blodigt år, idet tæt ved 400 mennesker blev dræbt i trafikken i Danmark.

Pårørende til de dræbte sidder tilbage med sorgen og ofte med en masse spørgsmål, som der ikke er svar på. Undertiden bliver det forsøgt at sætte sådanne dødsfald ind i en ramme eller at give det en højere mening, men disse ulykker giver ikke mening. Derfor må vi gøre, hvad vi kan for at forebygge og forhindre disse ulykker, for tiden læger ikke alle sår. Vi bliver - når uheldet er ude - på en barsk og uhyggelig måde mindet om, at vi måske nok er herrer i vores eget liv, men ikke over vores eget liv.

Det paradoksale er så, at der i den lidelse og sorg, som følger en sådan ulykke, er gemt en varme og en menneskelighed, som ingen kan gøre kål på. En varme og menneskelighed, som jeg meget konkret oplevede i de første dage af april måned, hvor beboerne i Tyvelse, sammen med de dræbtes venner og familier, tog afsked med en far, en mor og to små børn, som blev dræbt i trafikken.

Her ved jule- og nytårstid er det helt naturligt for mig som præst at sende mine varmeste tanker til alle, som har mistet et kært familiemedlem og specielt til de familier, som helt uventet og meningsløst har mistet en eller flere af sine kære ved en trafikulykke.

Alle disse familier ønsker jeg et godt og velsignet nytår.

Vagn Birk Jensen
Sognepræst og provst

[video:flv:080330_ulykke_politi.flv]
Politi og redningsarbejdere på stedet var meget mærkede af ulykken. Se interview med Jens Frederiksen, vicepolitikommissær ved Sydsjælland og Lolland-Falster Politi herover.

Udrykning forbudt for skolepraktikanter

Når Næstved Brandvæsen rykker ud til brande og trafikulykker, må skolepraktikanter blive hjemme på brandstationen. Det er konsekvensen, efter en 14-årig pige måtte have krisehjælp, fordi hun var med under redningsarbejdet efter ulykken ved Fuglebjerg.

- Det var noget skidt, men vi har lært af vores fejl.

Sådan siger Erik Andersen, der er beredskabsinspektør ved Næstved Brand & Redning om det faktum, at brandmænd tog en skolepraktikant med, da alarmen gik den sidste dag i marts. Den dag blev en familie på fire fra Tyvelse udslettet og en far fra Ringsted dræbt, da to biler stødte frontalt sammen på vejen mellem Fuglebjerg og Glumsø.

Kan ikke sætte praktikanten af
Pigen, der var i praktik som brandmand, brød grædende sammen, da hun så ulykkestedet. Den 14-årige måtte efterfølgende have krisehjælp.

- Når vi rykker ud, kan det være til noget så fredeligt som en kat, der ikke kan komme ned fra et træ, men når vi så er ude, kan det være, vi bliver kaldt videre til noget mere dramatisk, og så kan vi jo ikke bare sætte skolepraktikanten af på halvvejen. Derfor har vi besluttet, at skolepraktikanter ikke længere må komme med på udrykninger, fortæller Erik Andersen.

Forbuddet betyder, at skolepraktikanter kun får lov til at tage med ud til brandsyn på f.eks. skoler. Resten af praktiktiden foregår på brandstationen.    

- Skolepraktikanterne ser kun halvdelen af jobbet, og det er selvfølgelig ærgerligt, men vi kan ikke risikere, at teenagere får traumer, fordi de har været vidner til en voldsom brand eller en ulykke, slutter brandinspektøren.

Næstved Brand & Redning har efter ulykken ved Fuglebjerg været i tæt kontakt med skolepraktikanten. Ifølge brandvæsnet er den 14-årige pige sluppet fra oplevelsen uden traumer. 


Nyhedsoverblik