Mest læste januar: Den nye mand i bispekåben

I juleferien tager tv2east.dk et tilbageblik på de mest læste historier på hjemmesiden i 2008. Vi begynder i januar, hvor den mest læste historie handlede om bispevalget. Vi har talt med den nye biskop om de første måneder i bispekåben.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I januar var temaet om bispevalget i Roskilde Stift det mest læste her på hjemmesiden, men det blev forår, før Peter Fischer-Møller kunne kalde sig vinder af valget. Der måtte nemlig tre valgrunder til, før resultatet lå klar. Peter Fischer-Møller havde vundet over sin modkandidat, Poul Joachim Stender, med 119 stemmer.

Bispevielsen fandt sted i Roskilde Domkirke sidst i april. TV2 ØST har talt med den tidligere provst fra Ringsted-Sorø Provsti om hans første otte måneder i bispekåben.  

Hvordan var din første arbejdsdag?

Det er jo altid spændende at starte på en ny arbejdsplads, men som provst har jeg arbejdet sammen med stiftet i flere år, så jeg havde ingen nedbidte negle, da jeg satte mig bag skrivebordet. Men det har været en stor udfordring at lære stiftet at kende. Der er forskel på at være provst og at have ansvaret for 13 provstier og 338 kirker.  

Hvad har været den største udfordring?

Konflikter, der er gået helt i hårdknude, kan være svære at løse, og de har været der. Når jeg går ind i en konflikt, vil jeg gerne have at begge parter ender med at give hinanden hånden, men det kræver tid, kræfter og stor menneskelig indsigt.  

Hvad har været det bedste øjeblik?

I efteråret har vi haft fire konfirmand-gudstjenester, og det er dem, jeg husker bedst. Små 4000 konfirmander bad på sms og sang salmer, så vores ”salmometer” lyste. At opleve deres åbenhed og nysgerrighed gjorde stort indtryk på mig. Jeg følte virkelig, at der var hul igennem til børnene. De dage var samarbejdet med de frivillige også fantastisk. At mærke, at der er så mange, der brænder for kirken og lyser, når anstrengelserne bærer frugt, det er en særlig følelse.

Hvordan har det været at arbejde sammen med din værste konkurrent?

Jeg er glad for at have en præst som Poul Joachim Stender i stiftet. Han har en masse gode idéer og er ikke bleg for at komme med kontroversielle udmeldinger. Han har bidraget til stiftets årbog, så vores samarbejde fejler ingenting. Faktisk var Poul Joachim Stender også en af de første, der skrev og ønskede mig tillykke med valget. Det har jeg stor respekt for. Et valgnederlag kan jo godt være en bitter pille at sluge.  

Hvad vil du bruge dine kræfter på i det nye år?

Jeg vil arbejde for flere prædiken-frie søndage og bedre samarbejde blandt stiftets sogne og provstier.

Genoplev tv2east.dk's dækning af bispevalget.