Mest læste februar: Balladen på Kofoedsminde

Den mest læste artikel på vores hjemmeside i februar var en artikel om en mistillidserklæring til forstanderen på Kofoedsminde. 100 medarbejdere på institutionen for kriminelle udviklingshæmmede i Rødby skrev dengang under på, at forstanderen hetzede dem. Kofoedsminde har siden fået en anden forstander, men hvorvidt konflikten nu er løst, er medarbejderne og den øverste ledelse ikke enige om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Ledelsens metoder har ikke ændret sig en hylende dyt. Jeg var lidt for naiv og troede, at hvis vi væltede forstanderen, ville alting blive anderledes, fortæller Per van der Loo, der var talsmand for medarbejderne, da de krævede forstanderen fyret.

Efter medarbejdernes protester tog Region Sjælland initiativ til et frirum, hvor medarbejderne kunne klage uden frygt for at komme i unåde hos ledelsen. Fire andre initiativer blev sat i værk for at forbedre samarbejdet mellem ledelsesgangen og medarbejderne på gulvet. Siden sagde Region Sjælland farvel til forstanderen, men efter Per van der Loos mening har hverken de fem initiativer eller fyringen gjort noget forskel. Faktisk har Per van der Loo været så frustreret over forholdene på Kofoedsminde, at han har sagt sit job op.

- Jeg var ved at gå i stykker. Ledelsen på Kofoedsminde vil ikke faglighed, og det kunne jeg ikke leve med, siger den tidligere talsmand og uddyber sin kritik:

- Beboernes rettigheder bliver krænket. Deres handleplaner bliver ikke realiserede. De får med andre ord ikke den behandling, de har krav på. Det er kun et spørgsmål om tid, før bomben sprænger. 

Hos Region Sjælland erkender socialdirektøren, at alt ikke er fryd og gammen på den socialpædagogiske institution på Lolland, men han kan ikke genkende det billede, Per van der Loo tegner.

- En følgegruppe, der består af tillidsrepræsentanter, fagforeningsfolk og stedets ledere, har fulgt arbejdet med de fem initiativer tæt, og ingen af dem har givet udtryk for, at der er noget galt med det faglige niveau på Kofoedsminde, fortæller Michael Nørgaard.

Region Sjælland oplyser også, at frirummet er lukket, fordi medarbejderne ikke har brug for det længere.

I dag er Leif Gallmayer konstitueret forstander på Kofoedsminde. Han vil ikke kommentere Per van der Loos kritik, men siger:

- Jeg er fortrøstningsfuld. I den her måned har hver bo-enhed fået en teamleder. Før var der ingen mellemledere ude i huset, så den forandring vil gøre en stor forskel. Vi skal nok få skabt en god arbejdsplads for vores 300 medarbejdere, men vi kan ikke gøre det på nul komma fem.  

Efter nytår hedder forstanderen Hans Christian Hansen. Den nye forstander kommer fra et job som fagcenterchef for handicap og psykiatri i Sorø Kommune.