Mere motion på vej ind i folkeskolen

En times motion om dagen til skoleeleverne, foreslår Forebyggelseskommissionen. Skoler skeptiske over, hvor de skal finde tiden, men politisk er der velvilje.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Alle skolebørn skal have en times motion om dagen. Sådan lyder et af Forebyggelseskommissionens forslag, der skal gøre danskerne sundere og i det lange løb forlænge vores levealder med tre år.

- Folkeskolen og SFOen er centrale steder for fremme af gode vaner i forhold til fysisk aktivitet. Internationale undersøgelser peger på, at veltilrettelagte indsatser i skoleregi kan medføre sundhedseffekter såvel som bedret koncentrationsevne, skriver kommissionen blandt andet i sin rapport, der også foreslår at skolebørnene skal have et stykke gratis frugt om dagen.

Hos Skolelederne kalder formand Anders Balle det for "et godt initiativ", der vil give bedre læring i skolen.

- Problemet er, at vi er i voldsom tidstrængsel i folkeskolen, fordi mange kommuner har været nødt til skære ned på undervisningstimetallet. Det her vil betyde en udvidelse af undervisningstimetallet eller at noget af undervisningen skal have færre timer, siger han.

På Skolen ved Rønnebær Alle i Helsingør har eleverne siden august fået et stykke gratis frugt og en halv times motion om dagen som et led i et kommunalt sundhedsprojekt. Og de positive erfaringer på skolen er overvældende, fortæller skoleleder Bo Stampe Rasmussen.

- Det virker og vi har en helt anden skole i dag. Børnene er sundere, det giver færre konflikter og giver ro til undervisningen, siger skolelederen, der har udvidet elevernes skoledag med en halv time for at få plads til den organiserede motion. Og blandt andet derfor bliver en times motion om dagen også for meget.

- Det vil kræve omklædningsrum og badefaciliteter og for lange skoledage. De har 90 minutters idræt én gang om ugen, hvor de dyrker sport. Den halve time er planlagt, men kræver ikke omklædning, siger han og fortæller at skolen har fået to millioner til projektet og desuden har brugt en væsentlig del af skolens eget budget på at få det til at fungere.

Udsigterne til at få et gratis stykke frugt om dagen til alle landets skoleelever er dog allerede dystre, da  sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) på forhånd har afvist det forslag. Mere medvind er der til forslaget om en times motion om dagen. Både Socialdemokraterne, de Radikale og Dansk Folkeparti fremhæver mere motion i skolen i deres egne udspil og også regeringspartiet Venstre bakker op.

- Mere fysisk aktivitet for skolebørnene er et must, så også den del vil Venstre arbejde konstruktivt med fremover, siger sundhedsordfører Birgitte Josefsen (V).

 

/ritzau/