Massiv stigning i antallet af halmbrande i år

Antallet af brande i halmballer er steget voldsomt i juli, august, september i år i forhold til 2013 og 2014. Især Lolland og Falster har været hårdt plaget af personer, der sætter ild til halmen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

11 gange de seneste tre måneder har brandvæsnet i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis kreds måttet rykke ud til brande i korn- eller halmlagre, og det er en markant stigning i forhold til juli, august og september 2013 og 2014.

Så sent som natten til onsdag og natten til tirsdag i denne uge gik der ild i 750-800 bigballer to forskellige steder ved Torrig på Lolland, og politiet mener, at de og mange andre af brandene i år er påsatte.

- Sådan noget bryder jo ikke bare i brand af sig selv, og slet ikke lige nu, hvor vi har haft en lidt våd periode, så vi behandler branden som en brandsag, lød det fra vagtchef Ole Hald tirsdag.

Rimeligt usædvanligt

Mens der i juli, august og september i år altså har været 11 korn- og halmbrande, var der til sammenligning en enkelt i 2013 og nul i 2014, og Bo von Würden, der er vicepolitikommissær i lokalpolitiet i Nakskov, medgiver, at tallet i år er voldsomt.

- Det er rimelig usædvanligt, at vi har så forholdsvis mange af de her brande inden for en kortere periode. Nogle gange kommer det i serier, men det kan være svært at finde ud af, om det er den samme person, der står bag. Vi kan dog se, at der i hvert fald nogle af brandene er en sammenhæng set ud fra et tidsmæssigt og geografisk perspektiv. Vi efterforsker forholdsvis bredt og prøver at kigge på, hvem har vi haft tidligere, der har gjort sådan noget her, og hvem vi forestille os, der kunne gøre det i fremtiden, og i det spil er vi selvfølgelig utroligt afhængige af, at folk fortæller os, hvis de hører eller ser noget omkring brandstederne eller har hørt nogen fortælle om det, siger han.

Det er svært for landmændene at stille noget op i forhold til de her brande, men det er en mulighed at sætte et vildtkamera op i tilpas afstand fra halmballerne, så det ikke brænder med, hvis der skulle opstå brand.

- Det redder ikke halmen, men det giver os en mulighed for at efterforske yderligere i sagen, siger Bo von Würden.