Masser af frivillige værnepligtige

Vi hører hyppigt om dræbte danske soldater i Afghanistan. alligevel er det mere populært at komme i forsvaret end nogensinde før. Kortere værnepligtsperiode og mere åbenhed har gjort, at der i visse områder af forsvaret er ventetider på flere år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

17-årige jackie nielsen fra vordingborg vil gerne prøve kræfter som soldat, og han er langt fra den eneste.

Vi oplever en stigende interesse fra unge, som vil være værnepligtige, siger Major i Forsvarets Rekruttering, Breide Esbensen.

Faktsik er interessen så stor, at der i nogle afdelinger af forsvaret er ventetid på flere år. Den store mængde frivillige gør, at det er meget få, der blir udvalgt, ved at trække nummer.

I 2008 havde 88,1 procent af de værnepligtige meldt sig selv. Og i år er det tal indtil videre på 87,3 procent.

Efter militæret, er Jackie stadig i tvivl, om han vil fortsætte dér, eller prøve kræfter i en anden styrke.

- Jeg kunne godt tænke mig at komme i politiet. Og ellers måske en karriere i forsvaret, siger Jackie Nielsen

Forsvaret har de seneste år ændret en del, for at få flere frivillige. Blandt andet er tiden som værnepligtig kortet ned til 4 måneder. Og så har forsvaret åbnet mere op, for offentligheden. For eksempel ved hjælp af en ny hjemmeside, og ved den såkaldte Forsvarets dag, som supplerer sessionen.

Medierne har ellers haft stor fokus på de soldater, som er faldet i kamp i blandt andet Afghanistan. Det afskrækker de unge. Jackie Nielsen lader sig heller ikke gå på af, at det kan være farligt.

- Selvfølgelig er jeg nervøs, men det skal man ikke tænke på dernede, for så kommer man til skade, siger Jackie Nielsen.