Massefyringer nærmer sig landets rådhuse

Et stort antal ansatte i landets kommuner kan snart se frem til en fyreseddel. Kommunerne står foran store besparelser, og det rammer de ansatte hårdt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De kommende fyringsrunder i landets kommuner bliver mere omfattende end hidtil antaget. Det skriver Politiken onsdag.

På fredag afleverer de 98 kommuner deres længe ventede budgetter for 2011, og her vil stort set alle lægge op til konkrete personalereduktioner. Men modsat de senere års udvikling vil de fleste kommuner denne gang finde besparelserne blandt det administrative personale på rådhusene.

I en rundspørge gennemført af Politiken Research svarer 97 procent af de i alt 46 borgmestre, der har deltaget, at fyringer bliver en del af budgettet for 2011.

Kommunernes formand, Jan Trøjborg (S), lægger ikke skjul på, at det næste år bliver præget af de store besparelser og betydelige menneskelige omkostninger især blandt det administrative personale. Trøjborg regner selv med omkring 5.000 afskedigelser landet over.

- Denne øvelse er historisk massiv. Men jeg har hele tiden været klar over, at den voldsomme opbremsning kommer til at koste. Arbejdet skal klares af færre folk, og det gør rigtig, rigtig ondt mange steder, siger Jan Trøjborg.

Indenrigsminister Bertel Haarder (V) undrer sig over den overvældende fyringstrang i kommunerne.

- Aftalen med regeringen er, at kommunerne har det samme antal ansatte i 2011. Men altså: Vi kan jo ikke først bebrejde dem, at de har store overskridelser og derefter bebrejde dem, at de bringer sig på den sikre side igen. De har jo noget at indhente, siger han til Politiken.

/ritzau/