Masseflugt fra seminarier er stoppet

For første gang i årevis er der ikke nedgang i antallet af kvote -2 ansøgere til lærer-, pædagog- og sygeplejerskestudierne. Det erfarer Berlingske Tidende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så skete det. Styrtdykket i antallet af ansøgere til lærer-, pædagog- og sygeplejerskestudierne er tilsyneladende stoppet. En rundringning, som Berlingske Tidende har foretaget til alle professionshøjskoler i Danmark, viser således, at der for første gang i årevis kun er et meget begrænset eller slet intet fald i antallet af kvote 2-ansøgere til de såkaldte velfærdsuddannelser i forhold til sidste år.

Bedst ser det ud for lærerseminarierne, som på grund af manglen på ansøgere sidste år optog hele 42 pct. færre elever end for bare fem år siden. I år viser opgørelsen derimod, at der er præcis det samme antal kvote 2-ansøgere som i 2008.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, er glad.

- Jeg kan godt love dig for, at jeg glæder mig over, at faldet er stoppet og ansøgerantallet stabiliseret, for vi kunne næsten ikke nå længere ned, siger han, men opfordrer samtidig til, "at seminarierne ikke hviler på laurbærrene."

- Nu er det vigtigt, at vi lægger os i selen for at fortælle, at vi har en rigtig dejlig uddannelse, så vi i fremtiden kan få endnu flere ansøgere, understreger han. Det skriver Berlingske Tidende.

Da fristen for dem, som søger ind på baggrund af deres karakterer - de såkaldte kvote 1-ansøgere - først er til juli, er det for tidligt at sige, hvor mange der ender med at blive optaget på de tre studier. Alligevel er formanden for professionshøjskolernes rektorkollegium, Laust Jon Jakobsen, ikke bange for at kalde tallene for "et vendepunkt".

- De sidste mange års opgørelser viser, at der er en klar sammenhæng mellem antallet af kvote 2-ansøgere og dem, som søger ind på kvote 1. Så jeg tør godt vædde med, at når vi når sommer og tæller kvote 1-ansøgerne, så er kurven knækket, vurderer han.

Ifølge Laust Jon Jakobsen, skyldes vendepunktet dels, at studierne har gjort meget for at "italesætte sig selv på en positiv måde". Men den mest afgørende grund skal dog nok findes et helt andet sted, indrømmer han:

- Der er ingen tvivl om, at finanskrisen er en stor del af forklaringen. Tidligere erfaringer viser, at velfærdsuddannelserne, som vi repræsenterer, har lettere ved at hverve folk, når der er et usikkert jobmarked. Finanskrisen har gjort, at de unge stopper op og tænker sig om, forklarer han og uddyber:

- Jeg er ikke blind for, at det betyder noget, at der er en forventning om, at man kan få et job, når man søger ind på f.eks. lærerseminariet. Men jeg tror også, at det er blevet en attraktion at bruge sig selv i en anden sammenhæng, og der har vi nogle gode tilbud, for vi repræsenterer jo nogle værdier, som mange er tiltrukket af. F.eks. det at have med andre mennesker at gøre,og gøre en forskel, vurderer han.

To pct. færre end sidste år har i år søgt om optagelse på sygeplejerskestudierne, mens det tilsvarende tal for pædagoger er et fald på syv pct. Det skriver Berlingske Tidende.

/ritzau/


Nyhedsoverblik