¨

Markant overdødelighed på sjællandske hospitaler

Foto: TV ØST

Nye tal viser, at der dør flere mennesker end nødvendigt på hospitalerne i Region Sjælland. Værst ser det ud på Nykøbing Falster Sygehus.

Hvis man vil have den bedste behandling, skal man gå en bue uden om hospitalerne i den sjællandske region.

En opgørelse af hospitalernes HSMR-tal, der viser dødelighed på hospitalerne, viste, at der alene i tredje kvartal af 2011 døde 12 procent flere patienter end landsgennemsnittet her. Det svarer til 96 menneskeliv på bare tre måneder, skriver Ekstra Bladet tirsdag.

- Det er ikke acceptabelt, der er den variation i dødeligheden. Det er vigtigt, at der i Danmark er en høj, ensartet kvalitet i behandlingen, siger Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter, til Ekstra Bladet.

Tallene skaber også bekymring og undre hos et par af de patienter, TV2ØST mødte ved sygehuset i Nykøbing Falster. For eksempel Lene Thomsen, hvis svigerdatter er blevet opereret.

- Det er lidt uhyggeligt. At man skal tænke på sådan noget, før man går ind på et hospital for at blive opereret eller undersøgt. Hvad er det nu, der sker herind - kan jeg være sikker? 

Og desværre er det ikke kun i tredje kvartal sidste år, at regionen havde problemer. I alle 19 kvartaler siden 2007, hvor man begyndte at måle dødeligheden på de danske sygehuse, har Region Sjælland ligget over landsgennemsnittet. Og i 2011 er tallene steget. De sjællandske hospitaler bliver altså dårligere til at redde borgernes liv.

Kræver handling

Regionsrådsformand i Region Sjælland, Steen Bach Nielsen (S), erkender, at de har et problem.

- Det er ikke godt nok, og nu skal de her tal ned, siger han til Ekstra Bladet.

Han vil straks ansætte en ekstra leder i Sygehus Syd og nedsætte en snæver følgegruppe, der skal holde øje med overdødeligheden.

For Danske Patienter kan konsekvensen dog godt blive større.

- Det er spørgsmålet, om ikke man skal kigge på, om Region Sjællands sygehuse laver nogle operationer, som de måske ikke er dygtige nok til, siger formand for Danske Patienter, Lars Engberg, til TV2ØST

Nykøbing et kapitel for sig

Værst ser det ud på Nykøbing Falster Sygehus, hvor der i tredje kvartal af 2011 døde 57 mennesker mere end forventet.

- For Nykøbing Falster er tallene så dårlige og dødsfaldene så mange, at der må skrides ind øjeblikkeligt, siger formand for Danske Patienter, Lars Engberg, til TV2ØST.

- Vi vil selvfølgelig finde ud af, om det er noget, vi kan gøre. Og vi må sige, at vi ikke har haft den udvikling, som vi gerne ville have haft, siger vicedirektør i Sygehus Syd, Vagn Bach, til Ekstra Bladet.

Sygehus Syd har fået bevilget en million kroner ekstra til at finde ud af, hvordan de kan mindske overdødeligheden.

Du kan se alle HSMR-tallene for dødelighed her. Og her kan du se en definition af HSMR.

09:15 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App