Manglende politisk handling kan ende med at tvinge museer til at lukke

Tre museer her i regionen er blevet pålagt at tilbagebetale lån fra Arbejdsmarkedets Feriefond. I over et år har museerne ventet på politisk svar om deres fremtid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Middelaldercentret i Nykøbing Falster, Andelsbyen Nyvang ved Holbæk og Danmarks Borgcenter i Vordingborg står i en kattepine.

De har tilsammen modtaget lån fra Arbejdsmarkedets Feriefond på mere end 72 millioner kroner.

Det er vel at mærke lån, som kulturinstitutionerne ikke havde regnet med at skulle betale tilbage, da de er blevet givet som 25-årige rente- og afdragsfrie lån med mulighed for forlængelse.

900 millioner kroner 

Det gjorde et politisk flertal på Christiansborg dog op med, da de i 2014 besluttede at overføre 360 millioner fra Arbejdsmarkedets Feriefond til statskassen.

Det betød, at fonden blev nødt til at begynde at opkræve lånene, der var givet til museer og kulturinstitutioner landet over.

- Usikkerhed i hverdagen 

Museerne, som havde set lånene som donationer, er ikke i stand til at betale pengene tilbage, og derfor tvinger udsigten til at skulle betale pengene tilbage museerne i knæ. Det skriver Berlingske.

- Det giver en kæmpe usikkerhed i hverdagen. Vi skal jo forhandle driftstilskud, søge fonde, EU-tilskud og alt sådan noget, så vi kan sikre os, at vi stadig er til stede. Derfor vil vi meget gerne have en afgørelse, siger direktør for Middelaldercentret i Nykøbing Falster, Peter Vemming, til avisen.

Han siger direkte, at centret må lukke, hvis pengene skal betales tilbage. De skal allede i 2019 betale et lån på 14 millioner tilbage.

- Hvis vi skal betale, lukker biksen

Det svar, Middelaldercentret og flere end 30 andre museer landet over venter på, er en redegørelse fra Kammeradvokaten og en løsning fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. 

Førstnævnte er netop blevet færdig, men det har stadig lange udsigter med en reel løsning, oplyser Troels Lund Poulsen i en mail til Berlingske.