Manglende lukkelov presser ansatte med børn

Det presser butiksansatte med børn, at der ikke længere er nogen lukkelov, viser en undersøgelse blandt sjællandske HK'ere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da lukkeloven 1. oktober sidste år bortfaldt, gjordet livet en anelse mere presset for butiksansatte med børn. En undersøgelse, som HK Handel på Sjælland har lavet, viser, at 8 ud af 10 af de ansatte i butikkerne har problemer med at få passet børnene på grund af de udvidede åbningstider på jobbet.

245 HK’ere har deltaget i undersøgelsen, og af dem har 60 procent svaret, at de har planer om at skifte branche, fordi de har svært ved at få arbejds- og familieliv til at hænge sammen, efter at lukkeloven er blevet erstattet af en helligdagslov.

Mere fleksible tilbud

HK vil blandt andet bruge undersøgelsen til at komme i dialog med politikerne i forhold til at sikre de ansatte bedre og mere fleksible pasningstilbud til børnene.

- Når politikerne på Christiansborg siger, vi skal tilpasse os samfundet og være fleksible, så må de også give småbørnsfamilierne muligheder for at være det, lød det fra formand Tove Bay, da HK Handel Sjælland holdt generalforsamling i Nykøbing Falster forleden.

Abejdspladserne mangler

Hun beklagede samtidig, at lukkelovens bortfald har betydet, at fuldtidsmedarbejdere i større butikskæder sættes ned i tid og erstattes af deltidsansatte, som ofte er studerende med behov for en indtægt.

- Så der er ikke kommet flere arbejdspladser, som politikerne forudså, da de afskaffede loven, understregede Tove Bay med en konstatering af, at utrygheden og usikkerheden har bredt sig blandt HK’erne i detailhandlen.

Tove Bay blev i øvrigt afløst på formandsposten ved tirsdagens generalforsamlimg, og nu er det Helle Friis fra BIlka i Næstved, der er valgt til posten.