Mangel på lærlinge

Alt for få unge søger ind på håndværksuddannelserne. De gider ikke læse på en uddannelse, hvor de risikerer at stå uden praktikplads. Det er specielt de helt små fag, der lider under manglen på ansøgere. Og det kan give stor mangel på arbejdskraft om bare få år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Usikkerheden på jobmarkedet gør, at der er simpelthen ikke nok elever, der søger ind på uddannelserne.

- Det er slået igennem her fra august, hvor vi så kan se, at søgemønstret fra de unge der kommer til, der er simpelthen et stort fald, siger Jens Kronborg. områdedirektør på EUC Nordvestsjælland.

Nye tal viser, at næsten 6500 unge mangler en praktikplads i dag. Sammenlignet med sidste år er det en fordobling. Det får altså de unge til at gå helt udenom håndværksuddannelserne.

- Jeg har været ansat i et firma i to et halvt år som arbejdsmand, så der har jeg altid vidst, at jeg kunne få en læreplads. Men jeg kan da godt forstå, at folk der gerne vil have en læreplads, at de er lidt usikre på om de kan holde den, siger Christian Helmersted, glarmesterlærling.

Ansvaret ligger primært hos virksomhederne. De er nemlig ikke meget for at få lærlinge ind for tiden.

- Der er krise i samfundet og så er der måske også en lille forsigtighed, noget tilbageholdenhed noget psykologisk sådan så virksomhederne, selvom de måske har noget at lave alligevel er tilbageholdende med at tage lærlinge, siger Jens Kronborg.

Glarmesteruddannelsen i Holbæk er den eneste af sin slags i hele landet. Her er antallet af nye ansøgere faldet fra 21 sidste år til kun 6 i år. Og her er de to allerede faldet fra. Sådan er det i alle de mindre fag. Og det vil få konsekvenser.

- Om ganske få år kommer vi til at mangle de her håndværkere ganske betragteligt, så det betyder noget for samfundet i allerhøjeste grad, siger Jens Kronborg.

På flere af de små uddannelser er manglen på praktikpladser faktisk en myte. Derfor er det meget nemt at få en praktikplads, som for eksempel glarmester.