Mange sure smileys til hospitalerne

Arbejdstilsynet rykker oftere ud til hospitaler med dårligt arbejdsmiljø. Patientsikkerheden er truet, advarer Dansk Sygeplejeråd. Der er problemer med arbejdsmiljøet på flere af regionens sygehuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Arbejdsmiljøet på mange af landets hospitaler er sundhedsskadeligt og derfor akut behandlingskrævende. Det viser en gennemgang af tal og tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet, som Avisen.dk har foretaget.

I 2009 konstaterede Arbejdstilsynet 171 arbejdsmiljøproblemer på hospitalerne mod 99 i 2008. Det svarer til en stigning på 73 procent.

På 25 hospitaler var problemerne så talrige og alvorlige, at de blev tildelt sure smileys af Arbejdstilsynet for i alt 66 brud på arbejdsmiljøloven.

- Der er ikke tale om bagateller, men om kritisable arbejdsmiljøforhold. Personalet har for travlt og arbejder i et presset arbejdsklima under faciliteter, som ikke understøtter moderne sygehusdrift, og det får konsekvenser, siger arbejdsmiljøchef i Arbejdstilsynet, Midt- og Nordjylland, Jesper Sandberg, til Avisen.dk.

Ifølge tilsynsrapporterne arbejder personalet under forhold med kulde, træk, fugt, skimmelsvamp og pladsmangel. Hvert sjette påbud drejer sig om det psykiske arbejdsmiljø. Ifølge Arbejdstilsynet overlades livsvigtige beslutninger til et hårdt presset plejepersonale, der mangler tilstedeværende chefer.

Patientforeningen og Dansk Sygeplejeråd bekræfter problemerne:

- Vi får et markant stigende antal klager fra patienter, der bliver behandlet af et fortravlet og frustreret personale, siger Patientforeningens næstformand, Villy O. Christensen, til Avisen.dk.

- Det handler om menneskers liv. Både personalet og patienterne udsættes for en uacceptabel og unødig sundhedsrisiko, siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd.

Du kan se mere om de sure smileys på regionens sygehuse her:

http://www.avisen.dk/er-arbejdsmiljoeet-sygt-paa-dit-sygehus_120182.aspx

/ritzau/