Mange sprituheld på vejen sker på hverdage

Mere end hver tredje spiritusrelateret uheld på vejene sker på hverdage, viser nye tal fra Vejdirektoratet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er sæson for julefrokoster, og dermed er der også øget fokus på spritbilister. Men faktisk er spritkørsel langt fra et problem, som kun knytter sig til weekendernes julefrokoster og andre fester.

Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at mere end hver tredje trafikuheld med spritbilister sker i hverdagene. I 2010 fandt 37 procent af alle spritrelaterede trafikuheld sted mellem mandag og torsdag.

- Spritbilisme i hverdagen er et større problem, end de fleste er klar over. Der er faktisk rigtig mange, der kommer til skade hvert år som følge af, at der køres promillekørsel midt i ugen - det bør give stof til eftertanke hos enhver, siger sekretariatsleder Jytte Ørum Nørup.

I 2010 var der 606 spritrelaterede uheld i hverdagene, hvoraf de fleste var biler, der endte i vejgrøften eller torpederede vejskilte. Men i 111 tilfælde var der alvorlige tilskadekomne eller dræbte - hvilket svarer til 34 procent af alle alvorlige spritulykker.

Og på vejene genkender vejmand hos NCC Lars Peter Vindt tendensen. Han har selv prøvet at blive ramt af en spritbilist, da han var ved at reparere en skade i vejkanten.

- Vi oplever tit bilister på vejene, som for eksempel kører ind i autoværnet eller vejskiltene. Når vi så snakker med føreren, kan vi som regel lugte, at de har drukket, eller se at der ligger tomme ølflasker i bilen, siger han.

Fra færdselspolitiet er opfordringen klar, når det kommer til at overveje at tage et par øl efter arbejde og så køre bil bagefter.

- Det er helt enkelt sådan, at man skal lade være med at køre bil, hvis man har fået fyraftensøl. Og det må man hjælpe hinanden med at efterleve - for det kan altså få meget alvorlige konsekvenser, siger Mogens Knudsen fra færdselspolitiet i København.

Julefrokostspritterne har politiet dog også fokus på - og her er mønstret klart. Hele 60 procent af dem er nemlig folk, som er blevet taget for spritkørsel før - og mange af dem har endda allerede fået frakendt kørekortet.

/ritzau/


Nyhedsoverblik