Mange sjællandske folketingsmedlemmer bor i hovedstaden

Både Peter Christensen (Venstre) og Lars Løkke Rasmussen (Venstre) er eksempelvis opstillet i Sjællands Storkreds, selvom de har huse i hovedstaden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end halvdelen af de 26 sjællandske folketingsmedlemmer får ikke langt på arbejde, når Folketinget åbner i dag. De bor nemlig i hovedstaden og ikke i den sjællandske valgkreds, viser en opgørelse DR Sjælland har lavet.

Politolog og lektor ved RUC Flemming Juul Christiansen siger, at den sjællandske storkreds adskiller sig markant fra landets øvrige valgkredse, hvor op mod 70 procent af folketingsmedlemmerne bor i den kreds, de er valgt i.

- Det skyldes, at Sjælland er landets største med mere end 600.000 vælgere. Sjælland er derfor attraktiv for kendispolitikere fra hovedstaden, som gerne vil have store personlige stemmetal, siger Flemming Juul Christiansen til DR Sjælland.

I dag opstiller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Køgekredsen, selvom han bor i Nyhavn, og tidligere har Pia Kjærsgaard (DF) fra Gentofte høstet store stemmetal i Kalundborgkredsen, mens hun var partiformand i Dansk Folkeparti.

Næstved-kandidat fra Sønderjylland med bopæl i København

Venstre i Næstvedkredsen har nyopstillet forsvarsminister Peter Christensen, da den lokale kandidat Karsten Nonbo faldt ved det seneste valg.

- Vi fik henvendelser fra flere lokale, der gerne ville være kandidat. Men vi endte med Peter Christensen, selvom han er fra Sønderjylland og bor i København, siger kredsformand Jacob Mols til DR Sjælland og fortsætter:

- Vi ville have en slagkraftig kandidat, der har indflydelse helt ind i regeringens maskinrum. Det er den bedste måde at få Sydsjælland på dagsordenen.

I Guldborgsundkredsen har de siden 2007 genvalgt socialdemokraten Lennart Damsbo Andersen (S). Kredsformand Henning Kamper tror ikke på, at en københavner ville blive valgt.

- Det skal helst være en kandidat, som vælgerne møder i Netto og vores lokale foreningsliv. Det gør Lennart, og derfor bliver han valgt gang på gang, siger Henning Kamper til DR Sjælland.

Ifølge lektor Flemming Juul Christiansen lægger vælgerne mere vægt på, at kandidaten er lokal, desto længere væk vi kommer fra København.

- For eksempel vendte partimedlemmerne tommelfingeren nedad, da Helle Thorning Schmidt (S) forsøgte at blive valgt i Vejlekredsen. De valgte Karen Klint (S), som er deres kandidat den dag i dag, siger han.


Nyhedsoverblik