Mange børn kører uden sele

Mange forældre i regionen gambler med deres børns sikkerhed. De spænder ikke børnene fast i sikkerhedsselen, når de skal ud og køre. Politiet deler hver måned mange bøder ud til de glemsomme forældre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forældrene til 5-årige Malthe har lært ham selv at tage sin sele på.

- Det har han været god til lige fra starten, siger moren Tanja Foged fra Fensmark.

Men hver måned deler Sydsjællands og Lolland Falsters Politi omkring 40 bøder ud til forældre, der ikke spænder børnene fast.

- Så har man misforstået sin rolle som forældre. Det er i den grad uansvarligt overfor de børn, som i uheldssituation kan komme galt afsted, siger lederen af færdselsafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters politi, Erik Mather.

Når politiet fanger en glemsom far eller mor, så får de en bøde på 500 kroner og et klip i kørekortet. Og der er mange af dem i den bunke, som færdsels-chefen kigger igennem.

Politiet ser ofte den samme situation, når barnet ikke har sele på.

- Det er forældre, som har en skrigende Lille Per på bagsædet, som ikke vil i selen, siger Erik Mather.

5-årige Malthe fra Fensmark er blevet vild med selv at tage sele på.

- Hvis vi andre glemmer det, så husker han også os på det, siger Tanja Foged med et smil.

På landsplan har 10.000 forældre siden 2006 fået et klip i kørekortet for at glemme selen til barnet. Det bekymrer Rådet for Sikker Trafik.

- Det ærgelige er, at selvom det bare er en kort tur, eller man ikke kører så stærkt, så kan selen gøre forskellen på, om man kommer sikkert hjem, siger projektleder Søren Troels Berg fra Rådet for Sikker Trafik.

Lederen af Færdselsafdelingen håber, at forældrene vil tænke over konsekvensen, hvis deres børn ikke har sele på.

- Jeg vil forsværge, at den forældre, som mister et barn, fordi man ikke havde husket at fastspænde barnet, de vil aldrig kunne tilgive sig selv, siger Erik Mather.

Malthe siger, at han aldrig glemmer at tage selen på.

- Det siger mor og far, at jeg skal, siger han fra bagsædet.