Mail lokker danskere til kriminalitet

It-kriminelle lokker via e-mails for tiden danskere til at hvidvaske penge fra indbrud i netbanker. Finansrådet advarer mod at lade sig lokke af nemme penge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

It-kriminelle har de seneste dage sendte en e-mail til op mod 100.000 danskeres mailadresser, hvor der lokkes med lette penge og et hurtigt udbytte. Tricket er, at almindelige danskere hjælper med at hvidvaske penge fra indbrud i netbanker ved at fungere som såkaldte "muldyr".

Bankernes brancheorganisation, Finansrådet, advarer nu på det kraftigste mod at lade sig lokke til at fungere som muldyr, da det er en kriminel handling, der kan straffes efter hæleribestemmelsen.

Hvidvaskningen fungerer i praksis sådan, at en bagmand overfører penge fra indbrud i netbanker til muldyrets konto, hvorefter muldyret skal hæve det overførte beløb i kontanter, bortset fra cirka 10-20 procent, der er belønningen for den ulovlige handling.

Kontanterne skal herefter overføres til de kriminelle bagmænd via eksempelvis Western Union eller Money Gram. På den måde kan de it-kriminelle hente pengene, mens muldyret står tilbage med et alvorligt forklaringsproblem - for pengene kan ifølge Finansrådet altid spores til muldyrets konto.

Sidste år fik flere danskere dom for at have fungeret som muldyr i sager om hacking af netbankkonti.

/ritzau/