Magtesløse butiksejere får assistance: Nu vil regeringen sætte ind over for butikstyveri

Flere butiksejere undlader at anmelde tyverier - politiet kommer ikke. Nu er regeringen og justitsministeren klar med et nyt udspil mod butikstyveri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere butiksejere er frustrerede over, at politiet ikke kommer, når de ringer og anmelder et tyveri.

Mandag aften viste TV 2 dokumentaren Hvor er politiet?, som sætter fokus på problemet med butiksejere, der står alene med tyveri-problemer, når politiet ikke rykker ud.

Nu er regeringen og justitsministeren klar med en hjælpende hånd til butiksejerne.

Justitsministeren, Søren Pape Poulsen (K), præsenterer et nyt udspil mod butikstyverier, som skal komme problemer med organiseret og gentagen butikstyveri til livs.

- Med dette udspil tager vi et vigtigt skridt mod organiseret butikstyveri. Vi stiller os bag de erhvervsdrivende. Vi siger stop til tyvebanderne, lyder det fra Søren Pape Poulsen i det nye udspil.

quote I dag er det blevet så organiseret. Det er ikke længere i småtingsafdelingen – det er nærmest bestillingsarbejde

Ebbe Jørgensen, Købmand hos Meny Nykøbing Falster

I de områder, der er særligt plaget af butikstyvene, skal politiets indsats styrkes, og bødestraffen skal hæves, så gerningsmændene bliver straffet hårdere. Samtidig skal der sættes ind mod hæleri – særligt på nettet – og mod omrejsende kriminelle.

Hårdere straf for butikstyveri

Flere købmænd oplever problemer med, at politiet ikke kommer, når de anmelder et tyveri. En af dem er købmand Ebbe Jørgensen hos Meny i Nykøbing Falster, som TV ØST tidligere har fortalt om.

Han synes, det lyder som en god idé med en række nye og målrettet initiativer over for butikstyveri.

- Det lyder som om, man tager det alvorligt nu. Der er nogen, der føler, det kun er et lille problem, men det er langt fra tilfældet. I dag er det blevet så organiseret. Det er ikke længere i småtingsafdelingen – det er nærmest bestillingsarbejde, siger han til TV ØST.

Et af de syv initiativer, justitsministeren præsenterer er, at bødestraffen skal hæves, så gerningsmændene straffes hårdere. Minimumsbøden for butikstyveri skal hæves fra 500 til 1000 kroner, og der skal indføres et princip om, at en bøde for butikstyveri altid skal være større end værdien af det, man har stjålet.

- Det er ikke bødestraffen, der skal hæves. I min verden skal myndigheden være der med det samme, hvis de bliver taget for butikstyveri. Det ville hjælpe, hvis politiet kom og tog dem i nakken. Så får man også et bedre billede, af hvem det er, siger Ebbe Jørgensen.

- Bøden lader de bare være med at betale, siger han.

Købmand: Der er brug for hæler-indsats

Ifølge justitsministerens udspil skal politiet fra næste år iværksætte en særlig indsats de steder, som er særligt plaget af butikstyveri. Konkret skal politiet udvælge fem til ti såkaldte ”hot spots”, hvor der er udfordringer med politiet.

quote Hvis politiet patruljerer særligt meget ét sted, så flytter tyvene bare til en anden by

Ebbe Jørgensen, Købmand hos Meny Nykøbing Falster

- Det løser kun problemet lige i det område, hvor det sker. Som jeg ser det, så er det fint nok, at man tager et initiativ til at gøre noget lige dér, hvor det sker. Men hvad med alle de andre steder, hvor der sker tyverier, spørger Ebbe Jørgensen.

- Hvis politiet patruljerer særligt meget ét sted, så flytter tyvene bare til en anden by, mener han.

Der er også brug for en indsats mod dem, der aftager de stjålne varer, mener købmanden fra Nykøbing Falster.

- Så længe, der er nogen, der overtager varerne, så er der også nogle, der vil stjæle. Så længe det bliver solgt videre, så skal der også straffes der, mener Ebbe Jørgensen.

Ifølge justitsministerens udspil skal politiet, Fødevarestyrelsen og Skattestyrelsen i fællesskab undersøge, om udvalgte kiosker overholder reglerne og sætte målrettet ind over for videresalg af hælervarer fra butikstyveri.

Styrket fokus på udvisning

Der skal også sættes hårdere ind mod udenlandske tyvebander med etableringen af en ny enhed, der skal styrke politiets efterforskning af sager om omrejsende kriminelle.

- Det kan jeg forholde mig til. De lokale, vi har, der kommer til at ”låne” lidt en gang imellem, har man styr på. Men de udenlandske tyve, der kører rundt, er typisk nogen, der bliver sat af, imens et par stykker bliver i bilen og holder øje. De stjæler i stort omfang, og så kører de igen. Det er typisk ikke de samme tilbagevendende tyve, siger Ebbe Jørgensen.

Justitsministeren ønsker med sit nye udspil at præcisere i lovgivningen, at der i videst muligt omfang bør ske udvisning – også i førstegangstilfælde.

- I dag er det muligt at udvise kriminelle enten administrativt eller ved dom. Det er vigtigt at sikre, at reglerne bliver udnyttet fyldt ud, så flest mulige udenlandske kriminelle udvises med det samme, når de bliver taget i at begå kriminalitet, lyder det i udspillet.

Initiativerne: