Mænds sundhedsproblemer mangler fokus i kommunerne

Der bør skabes nye sundhedsindsatser i kommunerne, hvis mænds sundhed skal forbedres, viser ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Alt for mange mænd har sundhedsproblemer i dag, og derfor skal der gøres en ekstra indsats på området, mener Svend Aage Madsen, som er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Forum for Mænds Sundhed.

- Mænds levetid er for kort og dødeligheden er for stor i forhold til, hvad den burde være. Og det gælder stort set alle sygdomme. Derfor er det vigtigt med en målrettet indsats til mænd.

- Der findes allerede en række indsatser, men der skal være mulighed for at afprøve nye, siger han

Udmeldingen kommer samtidig med, at Forum for Mænds Sundhed mandag offentliggør en ny kortlægning af, hvad og hvor der gøres en indsats for mænds sundhed blandt landets kommuner.

Foredrag, motionshold og madlavningshold

Indsatserne dækker blandt andet over foredrag, workshops, motionshold, madlavningshold, information og oplysning og fællesskaber inden for forebyggelse, behandling og rehabilitering.

Ifølge undersøgelsen har kun 31 kommuner flere permanente sundhedstilbud rettet til mænd, og 18 kommuner har mindst ét permanent tilbud.

En tredjedel at landets kommuner gør ikke noget eller oplyser ikke, om de gør noget særligt for mænds sundhed.

- Vi håber, at opgørelsen vil inspirere de kommuner, der halter bagefter, til at lave permanente sundhedstilbud specielt rettet til mænd, siger Svend Aage Madsen.

Opsøger ikke selv lægen

Ifølge formanden er en del af problematikken nemlig, at mænd ikke selv opsøger sundhedstilbud på samme måde, som kvinder.

- Mænd opsøger ikke selv sundhedstilbud. De vil have tilbud, som giver hurtig afklaring.

- Derfor er det vigtigt med nye former for indsatser, og det er den type tilbud, vi skal arbejde frem mod at finde. Og det er ikke mindst i kommunernes sundhedsindsats, der er behov for det, siger Svend Aage Madsen.

Stor drøftelseskonference i november

I november skal repræsentanter fra alle kommunerne samles til en konference, hvor fremtidige indsatser drøftes.

Kortlægningen bygger på kommunernes rapporterede data for indsatser i 2015. Blandt landet 98 kommuner har 84 procent indberettet til kortlægningen.

I undersøgelsen er Aalborg og Silkeborg Kommune de to kommuner med flest sundhedstilbud til mænd.


Nyhedsoverblik