¨

Mænd rammes af brystkræft

Foto: TV ØST

Hvert år får 4000 kvinder konstateret brystkræft. Men sygdommen kan også ramme mænd. Det skete for Erling Asmussen fra Holbæk.

For tre uger siden gik Erling Asmussen fra Holbæk til lægen, fordi han troede, han havde fået lungebetændelse. Diagnosen viste sig at være langt mere alvorlig. Erling Asmussen fik konstateret brystkræft.

- Jeg tænkte, det passer ikke. Det er kun kvinder, der får det, siger 84-årige Erling Asmussen.

Han blev derefter indlagt for at blive opereret. På afdelingen lå udelukkende kvinder. Op mod 4700 kvinder får årligt konstateret sygdommen, mens det kun er mellem 25 og 30 mænd, der får diagnosen brystkræft. Det er blandt andet overvægt og rygning, der er medvirkende årsager til sygdommen.

Forskningsprojekt i gang

Ringsted Sygehus er det sted i Region Sjælland, hvor man opererer patienter for brystkræft. Hvert år bliver omkring 800 indlagt. Heraf er mellem 3 og 5 mænd. Mændenes kræft er dog typisk mere fremskreden, fordi den ikke bliver opdaget i tide.

- Vi ved alle sammen det med støt brysterne og de lyserøde sløjfer. Mens der ikke er så mange, der har talt om, at mænd faktisk også kan få brystkræft. Så det skal vi til at oplyse om, siger Mette Oldenburg, afdelingslæge på Mammakirurgisk afdeling på Ringsted Sygehus.

Sammen med en række andre eksperter på området er hun gået med i et forskningsprojekt, som skal kortlægge brystkræft hos mænd. Ifølge Mette Oldenburg behøver mænd ikke tjekke sig for brystkræft hver eneste måned, men de skal være opmærksomme på forandringer såsom sår ved brystvorten.

Erling Asmussen havde slet ikke været opmærksom på, at det var brystkræft, han fejlede. Derfor nåede sygdommen at brede sig til lymfekirtlerne i brystet. Efter at være blevet opereret sidder han tilbage med et klart budskab til sine kønsfæller.

- Mænd skal være opmærksomme på, de også kan få brystkræft. Og de bør agere på det i stedet for at leve i en eller anden lykkelig uvidenhed omkring det, siger Erling Asmussen.

01:57 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App