Lukkeloven står for fald

Lene Espersen er klar til et opgør med den nuværende lukkelov, erfarer Berlingske Tidende. Der lægges op til langt mere søndagsåbent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fremover skal det være slut med at blive mødt af en lukket butiksdør om søndagen. Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) indkalder i dag til et pressemøde, hvor hun gør op med lukkeloven, erfarer Berlingske Tidende fra en række forskellige kilder.

De store dagligvarekæder Dansk Supermarked, Coop og De Samvirkende Købmænd (DSK) har ifølge Ritzau efter adskillige års uenighed om lukkeloven indgået et kompromis om den planlagte revision af lukkeloven.

Oplægget præsenteres for økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) klokken 13, og en time senere holder parterne et pressemøde. I kompromiset indgår også skobutikker og sportsforretninger.

Direktør John Wagner fra DSK bekræfter over for Ritzau, at der er indgået et kompromis mellem modstandere og tilhængere af lukkeloven. Her har Dansk Supermarked hidtil været tilhænger af en fuldstændig liberalisering, mens Coop og DSK har været mere eller mindre imod. John Wagner ønsker ikke at redegøre nærmere for indholdet af kompromiset.

Ifølge personer tæt på processen vil lukkeloven i 2012 blive erstattet af en såkaldt helligdagslovgivning. Det betyder, at indkøbscentre kun er tvunget til at holde lukket 13 helligdage om året. For butikker med en omsætning under ca. 25 mio. kr. vil der være frit slag til at holde åbent alle årets dage.

Lene Espersen afviser at kommentere oplysningerne, men Berlingske Tidende erfarer, at ministerens udspil lægger sig meget tæt op ad et kompromis, som blev forhandlet på plads bag lukkede døre i Dansk Erhverv inden sommerferien. Der lægges op til, at der gradvist vil blive flere og flere søndage, hvor butikkerne kan holde åbent, frem mod 2012.

Uenigheden mellem de store og de små medlemmer af Dansk Erhverv har hidtil blokeret for en fælles udmelding fra butikkerne, skriver Berlingske Tidende. Venstre og DF har længe været bannerførere for, at lukkeloven helt skal afskaffes.

»Det er godt, at branchen selv er nået frem til et stort opgør med den nuværende lukkelov, så danskerne får mere frihed. Men jeg vil stadig presse på for, at lukkeloven afskaffes helt,« siger erhvervsordfører Jacob Jensen (V).

Det pres er Dansk Folkeparti med på: »Butikkerne skal have lov at åbne og lukke, når de har lyst,« siger erhvervsordfører Colette Brix.

HK/Handel og Socialdemokraterne frygter butiksdød. »Vil vi virkelig have et samfund, hvor vi jager alle  butiksansatte på arbejde hver søndag? Det vil være bedre at tage hensyn til det familie- og foreningsliv, der udfolder sig om søndagen,« siger Orla Hav (S) til Berlingske Tidende.