¨

Luciadag markeret over hele regionen

01:13

13. december er Luciadag. Det blev markeret over hele regionen. Vi har samlet nogle af de billeder vi har modtager fra vores brugere.

Den snart 100 år gamle tradition med at fejre Luciadag blev i dag markeret over hele regionen.

Over hele regionen bar hvidklædte kvinder torsdag lyset frem i markeringen af den traditionelle Luciadag, der blev markeret på alt fra børnehaver over skoler til gymnasier.

Sankta Lucia eller Den hellige Lucia var en kvinde, der angiveligt gik i døden som kristen martyr i året 304 i Italien i byen Syrakus. Her skulle hun have udholdt utallige pinsler før hun døde. Efterfølgende er der beretninger om mirakler ved hendes grav.

Hun er siden blevet ophøjet til helgen i den katolske kirke, og er i dag udpeget som skytshelgen for de blinde.

Hun blev for alvor kendt for at være budbringer for Jomfru Maria i Dantes kendte fortælling Inferno, og er for knap 100 år siden blevet centrum for optog på Luciadag. Traditionen har været brugt i Danmark siden Anden Verdenskrig.

En række katolske kirker mener i dag, at de er i besiddelse af dele af Lucias jordiske rester. Her opbevares de i relikvieskrin. Den største del af knoglerne er i Venedig, hvorfra en række knogler (dog ikke kraniet) i 1981 blev stjålet. De var væk i fem uger, før politiet kunne genfinde dem.

Se videoen med nogle af seer-videoerne herover.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App