Lolland hægtes af næste års pengefest

Hovedstaden vinder - provinsen taber. Det nye års pengegaver i form af skattelettelser og billige flekslån vil påvirke danskernes husholdninger så forskelligt, at familier i hovedstadens mest velbjergede kommuner vil få over 100.000 kroner mere til rådighed end familier i landets udkantsområder, skriver Politiken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det skyldes, at hovedstaden har en kombination af landets dyreste boliger og højeste indkomster«, siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank til Politiken.

Et par i velhaverkommunen Gentofte, der købte hus i 2005 med afdragsfrit flekslån, vil få hele 127.622 kroner ud af skattelettelser og lav rente i 2010, hvis deres huspris og indkomst svarer til kommunens gennemsnit. Hvis adressen i stedet hedder Langeland Kommune, giver det mere beskedne 24.187 kroner. Det viser beregninger, som Danske Bank har foretaget forPolitiken.

Når den i forvejen velstillede del af befolkningen får så meget mere til næste år, risikerer udkantsområderne ikke at komme med i forbrugsfesten, advarer ekspert.

- I de mindre velhavende kommuner har folk ikke mistet nær så meget på boligkrisen, men de er ramt hårdt af den stigende arbejdsløshed. Når Udkantsdanmark samtidig får markant færre penge i det nye år, vil det betyde, at de er hægtet af opsvinget, siger ph.d. Jesper Bo Jensen fra firmaet Fremforsk, der er ekspert i forbrugeradfærd og byudvikling, til Politiken.

30 kommuner i hovedstadsområdet ligger øverst på listen over, hvor borgerne får mest ud af det kommende års skattelettelser og lave renter. Først som nummer 31 på listen kommer Århus Kommune, mens traditionelle udkantskommuner som Morsø og Lolland tager bundplaceringerne.

At de højtlønnede københavnere får mest ud af næste års pengefest, skyldes til dels måden, skattelettelserne er skruet sammen på.

Hovedpointen her har ikke været at lave en ensartet skattelettelse. Skattekommissionen anbefalede at sænke marginalskatten, og jo flere penge, man tjener, des mere glæde har man af det, siger Steen Bocian.

Den store forskel på, hvad danskerne får ud af skattelettelser og lave renter, bekymrer Socialdemokraterne.

- Beregningerne bekræfter helt og fuldt den skævhed, vi har kritiseret. Det er dem med de højeste indkomster, der får de store lettelser. De små får næsten ikke noget, siger Socialdemokraternes skatteordfører, Nick Hækkerup.

Men skatteminister Kristian Jensen (V) ser ingen problemer i forskellen.

- Kernen i skattereformen er, at de, der betaler meget i skat, får lov at beholde lidt flere af deres penge. Selv efter reformen vil parret i Gentofte betale mere i skat, end de får fra velfærdssamfundet, så det er rimeligt nok, at vi belønner dem, der bidrager meget til samfundskassen. Og så skal man huske, at der finder en stor udligning sted mellem kommunerne, så Langeland får penge fra rigere kommuner som Gentofte, siger Kristian Jensen til Politiken.