Lokal EU-kandidat: Vi kan ikke forbyde farlige stoffer på grund af EU

EU står i vejen for, at Danmark ikke kan forbyde et farligt sprøjtemiddel som Roundup, mener Eva Flyvholm (EL). Men Venstre-kandidat er uenig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Danmark er der rent drikkevand i vandhanerne. Men de senere år er der noget andet, der truer med at komme ud af hanerne: Pesticider. 

For hvert år bliver der fundet rester af sprøjtegift og pesticider i vores drikkevand, og der dukker hele tiden nye typer af pesticider op.

barn drikker rent vand
Læs også
Alvorligt fund i grundvandet - pesticider fundet 31 steder i landet
barn drikker rent vand
Læs også
Alvorligt fund i grundvandet - pesticider fundet 31 steder i landet

- Som det er lige nu, må vi ikke forbyde de stoffer, vi er bange for på grund af EU-regler, siger Eva Flyvholm, der stiller op til Europa-Parlamentet for Enhedslisten.

Derfor mener hun, at Danmark bør kunne fastsætte vores egne regler på området.

quote Hvis vi vil mere væk fra EU på ét område, er det også et farvel til EU på andre områder

Linea Søgaard-Lidell (V), EU-kandidat

Men det er en glidebane, påpeger Linea Søgaard-Lidell fra Venstre:

- Hvis vi vil mere væk fra EU på ét område, er det også et farvel til EU på andre områder. Jeg vil gerne fællesskabet.

Artiklen fortsætter under billedet

Danmark skal have lov at lave egne regler om for eksempel pesticider, mener Eva Flyvholm (EL), som stiller op tul Europa-Parlamentet.
Danmark skal have lov at lave egne regler om for eksempel pesticider, mener Eva Flyvholm (EL), som stiller op tul Europa-Parlamentet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Glyphosat er godkendt i EU

Glyphosat, som blandt andet findes i det omdiskuterede sprøjtemiddel Roundup, er ifølge en ny opgørelse fundet over grænseværdien i drikkevand flere steder i landet. 

Kugler
Læs også
Alle danske vandværker skal testes efter fund af pesticid
Kugler
Læs også
Alle danske vandværker skal testes efter fund af pesticid

I årevis har videnskaben diskuteret om glyphosat, der er det mest brugte ukrudtsmiddel på verdensplan, er kræftfremkaldende. Alligevel har EU-kommissionen godkendt glyphosat gældende fra 16. december 2017 indtil 15. december 2022. Læs mere her.

- Glyphosat er et af de pesticider, der er blevet forsket rigtig meget i, og som man ved giver stor risiko for fosterskader og kræft. Der skal så sindssygt meget til for at kunne få lov til at forbyde de der stoffer i EU, og det synes vi er skævt, når der er så meget, der peger på, at her er et problem, som vi godt kender til, siger Eva Flyvholm.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er vigtigere at holde fast i EU-fællesskabet end at gå egne veje, mener Venstres Linea Søgaard-Lidell.
Det er vigtigere at holde fast i EU-fællesskabet end at gå egne veje, mener Venstres Linea Søgaard-Lidell. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Vandselskaber: EU skal ikke være en hindring

Hos DANVA, som er en interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber, synes man også, det er skævt, at EU skal diktere forbud og grænseværdier.

quote Man sætter hensynet til alle store kemikalievirksomheder over hensynet til at beskytte vores drikkevand

Eva Flyvholm (EL), EU-kandidat

- EU skal ikke være en hindring for, at vi nationalt kan sætte nogle grænseværdier på et niveau, som vi har behov for. Vi er i en speciel situation i DK, hvor vi baserer vores drikkevand på grundvand, og hvis man ikke sætter de nødvendige beskyttelsesregler og sikrer, at grænseværdierne er langt nok nede, får vi et problem i Danmark og så skal vi ændre hele vores vandforsyningsstruktur, siger DANVAs direktør Carl-Emil Larsen.

Derfor mener Eva Flyvholm fra Enhedslisten, at vi i Danmark bør forbyde et sprøjtemiddel som Roundup.

- Selv hvis vi fik mulighed for at forbyde en sprøjtegift som roundup, glyphosat som vi ved er super farligt, og vi fik et flertal i Danmark for at forbyde det, så må vi faktisk ikke gøre det på grund af EU. Man sætter hensynet til alle store kemikalievirksomheder over hensynet til at beskytte vores drikkevand.

Modsat Eva Flyvholm mener Venstre-kandidat Linea Søgaard-Lidell, at EU netop er med til at højne vores miljøbeskyttelse.

quote Vi er længere fremme, end EU er. Der er mange forskellige behov i Europa. Vi har forskellige kilder til drikkevand

Carl-Emil Larsen, direktør for DANVA (Dansk Vand- og Spildevandsforening)

- Jeg vil gerne være med til at højne miljøbeskyttelsen i hele EU og ikke bare i Danmark. Det er regulering på det indre marked, som har været med til at højne beskyttelse i Danmark. Det er lidt unuanceret det her med, at vi i Danmark kan gøre det meget bedre - EU har presset på vores miljøbeskyttelse, siger Linea Søgaard-Lidell.

Men Danmark er længere fremme end EU, når det kommer til beskyttelsen af rent drikkevand, mener direktøren for DANVA.

- Vi er længere fremme, end EU er. Der er mange forskellige behov i Europa. Vi har forskellige kilder til drikkevand. Dem der laver drikkevand ud fra flodvand har en hel kemifabrik til at rense det. Det har vi heldigvis ikke. Og man kan smage det ud fra det, der kommer ud af vandhanen. Det, vi får i DK, smager fantastisk bedre sammenlignet med det, man får ud af kemifabrikken i Sydeuropa.

DANVA ønsker udvidet producentansvar - læs mere her:

Hos DANVA, som er en interesseorganisationen for drikkevands- og spildevandsselskaber, foreslår man, at EU indfører et udvidet producentansvar:

 

Det vil sige, at hvis man ved et vandværk skal lave en ekstraordinær rensning, så er det den, der har produceret det, der har et ansvar og bør betale for den ekstra rensning, der er behov for.

 

- Det svarer lidt til at omkring affald og emballage, er det producenterne, der skal tage affaldet retur, så det ikke er slutkunden, der har ansvar for at komme af med det, siger direktør Carl-Emil Larsen.

Enkelte kommuner har udstedt lokalt sprøjtforbud

I Århus Kommune og Egedal Kommune har man udstedt et lokalt sprøjteforbud og nationalt har et bredt flertal i Folketinget i januar vedtaget en ny pesticidstrategi, der blandt andet kræver sprøjteforbud ved boringsnære beskyttelsesområder.

- Vi står på kommunernes side - vi synes, det er SÅ vigtigt, at kommunerne har mulighed for at forbyde sprøjtegift. Danmark er helt speciel på den måde, at vi er det land i verden, der har næstmest landbrug. Vi har et lille areal til at samle alt det sprøjtegift op, og vi er afhængige af at kunne drikke vores vand. Der ryger meget gift ned i drikkevandet, og det er vi nødt til at tage meget mere alvorligt, siger Eva Flyvholm.

quote Vi skal også huske på, at landmændene heller ikke har lyst til at bruge en masse sprøjtemidler - de bruger så lidt som de overhovedet kan slippe afsted med

Linea Søgaard-Lidell (V), EU-kandidat

Men Landbrug og fødevarer mener, at kommunerne i deres forvaltning af grundvandet bør handle ud fra den nuværende anvendelse af godkendte pesticider til landbruget og ikke på baggrund af en praksis fra 30-40 år siden, som alle har erkendt var en stor fejl. Den danske lovgivning på området er et helt andet sted i dag, mener organisationen. 

Det synspunkt bakker Linea Søgaard-Lidell op om:

- Vi skal også huske på, at landmændene heller ikke har lyst til at bruge en masse sprøjtemidler - de bruger så lidt som de overhovedet kan slippe afsted med. De bruger jo også mere GPS nu, som har ført til, at man sprøjter mindre, fordi man bedre kan styre og målrette sprøjtningen, siger Linea Søgaard-Lidell.

Artiklen fortsætter under billedet

Begge kandidater vil sikre det rene drikkevand i fremtiden - men vejen dertil er de uenige om.
Begge kandidater vil sikre det rene drikkevand i fremtiden - men vejen dertil er de uenige om. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Omlægning til økologi må være vejen frem

Begge EU-kandidater er enige i at løsningen på problematikken må være omlægning til økologi.

- Jeg kan sagtens følge argumentet fra landmandens side. Det er også derfor, vi mener, at der skal gives støtte til, at man kan omlægge til økologi. Både økonomisk støtte til at man kan omlægge og faglig, praktisk støtte. Man kan også diskutere, om der kan gives kompensation til nogle landmænd, der skal omlægge særlig store områder. Men det er bare ikke til diskussion, at det skal ske. Når man ser alt det gift, vi begynder at finde i vandet, der kommer fra landbruget. Det har for store konsekvenser for os alle sammen, siger Eva Flyvholm.

quote Jeg kan sagtens følge argumentet fra landmandens side. Det er også derfor, vi mener, at der skal gives støtte til, at man kan omlægge til økologi

Eva Flyvholm (EL), EU-kandidat

Derfor vil Enhedslisten også have ændret EU’s landbrugsstøtte, så den kun bliver brugt til økologisk og bæredygtigt CO2-neutral landbrug. Men det er at gå for vidt, mener Venstre.

- Økologi er ikke CO2-neutralt. Og bæredygtighed er mange ting. Det er lidt religiøst at sige, at nu skal al landbrug være økologi. Økologi kan være godt og er godt til meget, men det er ikke en entydig løsning på de udfordringer, vi står over for. Økologi er godt for vores miljø, men ikke vores klima, siger Linea Søgaard-Lidell.

Det er én ting. En anden ting er, at det vil presse landbruget i knæ, mener hun.

- Hvis vi tvinger alle på økologi fra i morgen, så ender de nuværende økologer ender med at gå konkurs, fordi prisen for økologien vil falde. Det vil have en stor påvirkning for landbruget. 


Nyhedsoverblik